Schuren met asbesthoudende golfplaten met erachter zonnepanelen op woonhuis, Beltrum/Borculo.
Volledig scherm
Schuren met asbesthoudende golfplaten met erachter zonnepanelen op woonhuis, Beltrum/Borculo. © Peter Zandee

Ondernemend Berkelland: 'Saneren asbest combineren met opruimen zonnepanelen'

BORCULO - De gemeente kan weinig doen op het punt van het saneren van asbestdaken. Berkelland zou echter kosteloos een sloopvergunning beschikbaar kunnen stellen. Dat stelt Bennie Morsink van lokale partij Ondernemend Berkelland (OBL).

Morsink is persoonlijk actief als niet-gecertificeerd sloper en roert zich de laatste weken vaker op het terrein van politieke sloopkwesties. Volgens de OBL' er schiet de politiek te kort waar het gaat om oplossingen voor het asbestprobleem. Morsink is kritisch over de operatie waarbij de ongezonde golfplatendaken worden vervangen door een nieuw dak met zonnepanelen. Een bijdrage van 4,50 euro per vierkante meter dakoppervlak noemt hij een schijntje.

Opvallend: Morsink stelt voor het saneren van asbesthoudende golfplaten te combineren met het juist opruimen van zonnepanelen. "Zonnepanelen zijn op termijn net zoiets als asbesthoudende golfplaten. Windmolens zijn veel beter. Díe kun je makkelijker recyclen dan zonnepanelen."

  1. Rekken reageert rustig op tijdelijke opvang verslaafden bij tbs-kliniek

    Rekken reageert rustig op tijdelijke opvang verslaafden bij tbs-kliniek

    REKKEN - Het maakt nogal verschil. 30 verslaafden die hun leven weer op de rails willen krijgen, zijn geen ontheemde 750 vreemdelingen. Een informatieavond van de gemeente Berkelland bij het Johannes Wierhuis van Tactus Verslavingszorg, over tijdelijk gebruik van bijgebouwen bij de ex-tbs-kliniek, verloopt zonder dat de vlam in de pan slaat. Tactus pakt het dan ook tactischer aan dan destijds het COA, zou je kunnen concluderen.