De Berkellandse vogelaars tellen met hun verrekijkers de zuidwaarts vliegende trekvogels.
Volledig scherm
De Berkellandse vogelaars tellen met hun verrekijkers de zuidwaarts vliegende trekvogels. © Jan Houwers

Vroeg uit de veren voor vogels tellen bij Rekken

REKKEN - Ze waren zaterdagochtend al vroeg uit de veren, de leden van de Vogelwerkgroep Berkelland, want de trekvogels passeerden ook bijtijds in de lucht. Het was weer de Euro Birdwatch, waarbij in heel Europa de overvliegende vogels werden geteld.


Aan de Havelandweg in het buitengebied van Rekken werd ook traditiegetrouw vanaf 07.00 uur de vogeltrek naar de zuidelijke overwinterlocatie vastgelegd door achttien vogelaars van de lokale werkgroep.

Binnen zeven uur kwamen er 1.445 vogels en 31 verschillende soorten voorbij in zuidwaartse richting. De top 5 bestond uit: graspiepers (604), vinken (529), spreeuwen (100), witte kwikstaarten (42) en holenduiven (22).

De meeste werkgroepsleden tuurden zaterdag door hun verrekijkers, elke waarneming werd hardop gedeeld met de anderen en vastgelegd via de speciale Trektellenapp op een iPad. Tegen tweeën werden de verrekijkers weer opgeborgen, want de trekvogels lasten een tussenstop in om te foerageren.

Via een speciale app op de tablet werden de trekvogels geteld.
Volledig scherm
Via een speciale app op de tablet werden de trekvogels geteld. © Jan Houwers
  1. Rekken reageert rustig op tijdelijke opvang verslaafden bij tbs-kliniek

    Rekken reageert rustig op tijdelijke opvang verslaafden bij tbs-kliniek

    REKKEN - Het maakt nogal verschil. 30 verslaafden die hun leven weer op de rails willen krijgen, zijn geen ontheemde 750 vreemdelingen. Een informatieavond van de gemeente Berkelland bij het Johannes Wierhuis van Tactus Verslavingszorg, over tijdelijk gebruik van bijgebouwen bij de ex-tbs-kliniek, verloopt zonder dat de vlam in de pan slaat. Tactus pakt het dan ook tactischer aan dan destijds het COA, zou je kunnen concluderen.