Home / Algemeen / Cultuur

Cultuur

Cultuur

Highlights

Laatste nieuws

 1. Trijntje eindigde in halve finale op 14de plaats Trijntje eindigde in halve finale op 14de plaats
  Datum
 2. Vakjury's Montenegro en Macedonië gediskwalificeerd Vakjury's Montenegro en Macedonië gediskwalificeerd
  Datum
 3. Edsilia Rombley geeft punten in decolletéjurk Trijntje Edsilia Rombley geeft punten in decolletéjurk Trijntje
  Datum
 4. Trijntje kijkt thuis met familie naar Eurovisie Songfestival Trijntje kijkt thuis met familie naar Eurovisie Songfestival
  Datum
 5. Dampende Toppersparty met heerlijk wit en zomers sausje Dampende Toppersparty met heerlijk wit en zomers sausje
  Datum
 6. Beroep: gokker op Songfestival Beroep: gokker op Songfestival
  Datum

Eurovisie Songfestival

 1. Teleurgestelde regisseur Trijntje: Dit hoofdstuk snel afsluiten Teleurgestelde regisseur Trijntje: Dit hoofdstuk snel afsluiten
  Datum
 2. Eurovisie Songfestival nu ook te volgen door doven Eurovisie Songfestival nu ook te volgen door doven
  Datum
 3. Hoe nemen we revanche na het debacle in Wenen? Hoe nemen we revanche na het debacle in Wenen?
  Datum
 4. Trijntjes Walk Along hit in Tadzjikistan Trijntjes Walk Along hit in Tadzjikistan
  Datum
 5. Het geheim van het Zweedse Songfestivalsucces Het geheim van het Zweedse Songfestivalsucces
  Datum
 6. Trijntje niet blij met lastige technische staf in Wenen Trijntje niet blij met lastige technische staf in Wenen
  Datum


Eurovisie 2015


Het 60e Eurovisiesongfestival vindt plaats in Wenen, Oostenrijk. De 2 halve finales zijn op 19 en 21 mei. De finale is op 23 mei 2015.

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt Nederland met het lied 'Walk Along'. Klik op de stippen op de kaart om de inzendingen van alle landen te bekijken.

ALBANIË

Elhaida Dani - I'm alive
Zangeres is wereldberoemd in haar thuisland en in Italië, waar ze The Voice won. Sindsdien toert ze daar regelmatig en schreef Italiaanse superster Cocciante een nummer voor haar. Dat had hij ook voor Eurovisie moeten doen.
AUSTRALIË

Guy Sebastian - Tonight Again
Australië op het Eurovisie Songfestival? Ja! Voorlopig eenmalig, omdat het de zestigste editie is en ze er down under zo dol op zijn. Guy komt met één van de sterkste nummers, maar bij winst wordt het volgend jaar toch in Europa gehouden.
ARMENIË

Genealogy - Face The Shadow
Precies honderd jaar na de genocide zijn Armeense artiesten uit zes continenten samengebracht. De oorspronkelijke titel Don’t deny, een verwijzing naar de ontkenning door Turken, moest aangepast worden maar is in de tekst nog prominent aanwezig.
AZERBEIDZJAN

Elnur Huseynov - Hour of the wolf
Het Aziatisch oliestaatje geeft het overvloedige geld graag uit aan Eurovisie, want daar is de kans op succes nu eenmaal groter dan bij voetbal. Ook voor Elnur is weer een dure Zweedse productie ingehuurd.
BELGIË

Loïc Nottet - Rhythm Inside
17-jarig multitalent uit Belgische The Voice komt met minimaal en modern, geïnspireerd op Australische ster Sia. ‘Rapapap’ met gemak naar de finale, want eigenwijsheid loont tegenwoordig bij Eurovisie.
CYPRUS

John Karayiannis - One Thing I Should have Done
Toen John als stoere jonge gamer naar Eminem en Linkin Park luisterde, kon hij niet bevroeden dat hij ooit op de hoogmis van de niet-stoere muziek zou belanden. Met zijn sympathieke popdeuntje bewijst hij echter dat het festival is veranderd.
DENEMARKEN

Anti Social Media - The Way You Are
De beatjaren zestig herleven in deze jongeknullenband. Brave, ideale schoonzonen die zonder moeite het hart van de oma van de bruid kunnen veroveren. Voor succes op Eurovisie zijn ze een paar decennia te laat.
DUITSLAND

Ann Sopie - Black Smoke
Na de laatste plaats van het feestgezelschap TWINT TWIN vorig jaar zet Frankrijk weer eens in op een ouderwets chanson. Het is inderdaad ouderwets, maar altijd fijn als intermezzo. Veel punten levert dat niet op.
ESTLAND

Elina Born en Stig Rästa
Ingetogen en catchy popliedje, ogenschijnlijk geïnspireerd op The Common Linnets. Er zijn dit jaar veel duo’s in Wenen, dus Nederland heeft schoolgemaakt. Top 10 zit er wel in.
FINLAND

Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää
Met anderhalve minuut het kortste Eurovisieliedje ooit. Punk in het Fins, dus dat lijkt een kansloze missie. Maar nee, Finland is één van de favorieten. De band bestaat uit verstandelijk gehandicapten en heeft al naam gemaakt tijdens een Europese tour.
FRANKRIJK

Lisa Angell - N'oubliez pas
Na de laatste plaats van het feestgezelschap TWINT TWIN vorig jaar zet Frankrijk weer eens in op een ouderwets chanson. Het is inderdaad ouderwets, maar altijd fijn als intermezzo. Veel punten levert dat niet op.
GEORGIË

Nina Sublatti - Warrior
Haar debuutabum staat thuis al twee jaar in de hitlijsten. Nina is dus klaar voor de sprong naar de rest van Europa. Ze heeft onmiskenbaar vocale kracht maar met Warrior gaat ze die strijd om Europa niet winnen.
GRIEKENLAND

Maria-Elena Kyriakou - One Last Breath
Zangeres komt uit Cyprus dus die twaalf punten zijn alvast binnen. Maar dan moet Maria-Elena wel de finale halen. ‘Dit liedje verwachten mensen niet van Griekenland’, zegt ze zelf. Het gaat namelijk over liefde.
HONGARIJE

Boggie - Wars For NothingIngetogen singer-songwriterliedje geschreven door Sara Helene Bori, uit Nederland. Een mooie middenmotor. Het is niet de enige vredesboodschap van dit festival. Ook het immer vredelievende Rusland doet een oproep.
IERLAND

Molly Sterling - Playing With Numbers
17-jarige zangeres uit Tiparary zingt een dertien-in-een-dozijn ballade waarmee Ierland in de jaren negentig aan de lopende band het festival won. Voor Molly wordt het anno 2015 een lange weg terug naar Tiparary.
IJSLAND

Maria Olafs - Unbroken98 procent van de IJslandse tv-kijkers stemmen af op Eurovisie tijdens een songfestivalavond. Daarom gunnen we ze graag een finaleplaats. Dat gaat Maria wel lukken, maar daarna gaan we haar weer snel vergeten.
ISRAËL

Nadav Guedj - Golden Boy
17-jarige zangeres uit Tiparary zingt een dertien-in-een-dozijn ballade waarmee Ierland in de jaren negentig aan de lopende band het festival won. Voor Molly wordt het anno 2015 een lange weg terug naar Tiparary.
ITALIË

Il Volo - Grande AmoreItaliaans spektakelstuk voor drie tenoren. Grote kanshebber en als het niet lukt, dan lonkt toch het wereldwijde succes. Il Volo werkte al samen met Barbra Streisand, Eros Ramazotti en Quincy Jones, dus wie heeft er douze points nodig?
LETLAND

Aminata - Love InjectedDramatisch en broeierig maar wij vinden de stem van Aminata net iets te veel Kate Bush. Het blijkt een mix van Afrikaans, Russisch en Europees, dus dat is dan wel weer sympathiek.
LITOUWEN

Monika Linkytė and Vaidas Baumila - This Time
Monica probeert al sinds 2009 op het songfestival te komen en bijna was het in 2015 weer niet gelukt. Litouwen wilde een soloartiest sturen. Gelukkig wisten zij en Vaidas thuis te overtuigen met dit vrolijke liefdesliedje. Dat gaat in Europa niet lukken.
MACEDONIË

Daniel Kajmakoski - Autumn LeavesThuiswedstrijd voor zanger die in Wenen woont en vernoemd is naar de Daniel die in 1983 vierde werd voor Joegoslavië met het aanstekelijke Dzuli. Aanstekelijk is Autumn leaves niet, dus deze Daniel komt minder ver.
MALTA

Amber - Warrior
Dit jaar dus liefst twee warriors (Georgië heeft er ook één) en nog meer vredesboodschappen. Als dat maar geen ruzie wordt. Amber klinkt helemaal niet strijdlustig en wij voorspellen een vroege overgave.
MOLDAVIË

Eduard Romanyuta - I want your love
Na een paar mislukte pogingen in Oekraïne was Eduard dit jaar helemaal klaar voor het festival. Maar toen ging zijn vaderland niet, vanwege de penibele situatie. Gelukkig vond hij Eurovisie-asiel in Moldavië.
MONTENEGRO

Knez - Adio
Met tien succesvolle albums in een carrière die al langer dan twintig jaar duurt, is Knez een beetje de Marco Borsato van zijn land. Maar Marco moet ook niet naar het songfestival: alleen voor binnenlands gebruik.
NEDERLAND

Trijntje Oosterhuis - Walk Along
Oosterhuis voltooit na Anouk en Ilse de Lange/Waylon de trilogie van grote namen uit Nederland. Het is wel het meest traditionele liedje van de drie laatste jaren. Finale? Kan best nog wel een beetje spannend worden.
NOORWEGEN

Mørland en Debrah Scarlett - A Monster Like Me
Weer een duet over een moeizame relatie. De stemmen van dit gelegenheidsduo gaan een mooie symbiose aan. Scandinavische kwaliteit haalt altijd de finale. En Debrah komt ook nog eens een beetje uit Zwitserland, dus die punten zijn al binnen.
OOSTENRIJK

The Makemakes - I Am Yours
Na de statementbaard van Conchita komt Oostenrijk nu met een band vol gezichtsbegroeiing die traditioneel bij rockmuziek hoort. De zanger heeft wel een goed strotje maar de act oogt nogal braaf en statisch. En zo klinkt het ook.
POLEN

Monika Kuszyńska - In The Name Of Love
De zangcarrière van Monika leek voorbij toen zij in 2006 gedeeltelijk verlamd raakte bij een auto-ongeval. Maar na jaren revalidatie verschijnt ze nu op het Eurovisiepodium. Dat verhaal is overigens mooier dan haar nummer.
PORTUGAL

Leonor Andrade - Há um Mar que nos Separa
Portugal doet het imago van het lelijk eendje van het festival weer eer aan. De inzending is in ieder geval lekker eigenwijs, in de eigen taal, soms een tikje vals en aldus topfavoriet voor de laatste plaats.
ROEMENIË

Voltaj - De la capăt / All Over Again
Altijd sympathiek, landen die in hun eigen taal zingen. Dat klinkt vaak veel beter dan het gevecht met het Engels. Maar ja, aan het einde van het liedje moeten we er toch aan geloven. Hij wil het weer goedmaken, begrijpen we.
RUSLAND

Polina Gagarina - A Million VoicesNadat de tweeling van vorig jaar van het podium werd gejouwd, zet Rusland nu het meest sympathieke gezicht op. ‘Wij geloven in een droom, we bidden voor vrede en verbetering’. Maar, geloven wij dat ook?
SAN MARINO

Anita Simoncini en Michele Perniola - Chain of Lights
Het dwergstaatje heeft zich, net als Duitsland, eerder bevrijd van het juk van Eurovisiecomponist Ralph Siegel, vorig jaar nog zelf als pianist op het podium. Het muzikale talent blijft echter beperkt.
SLOVENIË

Maraaya - Here For You
Om een misverstand te voorkomen: Maraaya is geen zangeres maar het duo Marjetka en Raay, man en vrouw en ouders van twee zonen. Tot zover Boulevard. Het nummer klinkt lekker door haar Duffy-stem en het catchy melodielijntje, met viool.
SERVIË

Bojana Stamenov - Beauty Never Lies
Indrukwekkende verschijning in het rood met een even zo indrukwekkend orkaangeluid. De stemis geweldig, het liedje wat eenvoudiger, maar gelukkig zingt ze het zelf: schoonheid liegt nooit.
SPANJE

Edurne - Amanecer
Edurne is een bekend tv-gezicht in Spanje dat ook nog kan zingen. Het nummer heeft de van Spanje bekende pathos, maar Zweedse producers zijn erbij gehaald om ook wat punten te veroveren.
TSJECHIË

Marta Jandová and Václav Noid Bárta - Hope Never Dies
Het is pas de vierde keer dat Tsjechië meedoet aan het festival. In 2007, 2008 en 2009 strandde het land telkens in de halve finale. We zijn blij dat ze weer zijn, want - man oh man - wat kunnen ze goed ijshockeyen.
VERENIGD KONINKRIJK

Electro Velvet - Still In Love With You
In Nederland zeggen we dan: Electro Velvet klinkt meer als Caro Emerald dan zijzelf. Het deuntje en de nostalgische styling brengen ons terug naar de roaring twenties. Wie zei dat Engelbert Humperdinck in 2012 uit de tijd was?
WIT RUSLAND

Uzari en Maimuna - Time
Vioolspel van Maimuna is het sterke wapen bij deze inzending dat de vermaledijde Eurobeat zo veel mogelijk moet zien te camoufleren. Dat lukt maar matig. Maar van het grote Rusland komen zeker en vast veel punten.
ZWEDEN

Måns Zelmerlöw - Heroes
Zweden begint een beetje de rol te spelen die Duitsland heeft bij het voetbal. Er doen telkens heel veel landen mee, maar uiteindelijk wint toch het Scandinavisch land. Mans is dit jaar weer topfavoriet, ook al door die geinige tekenpoppetjes.
ZWITSERLAND

Mélanie René - Time to Shine
Oh oh, een zangeres met een soort indianenuitdossing. Waar kennen we dat van? En ging het toen wel helemaal goed? We zetten ons geld dit jaar niet op Zwitserland, want het nummer is al net zo onhandig.

Filmrecensies

 1. Pitch Perfect 2: hilarische meidenkomedie Pitch Perfect 2: hilarische meidenkomedie
  Datum
 2. Mad Max 4 staat helemaal bol van de opwindende overkill Mad Max 4 staat helemaal bol van de opwindende overkill
  Datum
 3. Ventoux: voor meeste acteurs een berg te ver Ventoux: voor meeste acteurs een berg te ver
  Datum
 4. Komedie Get Hard: Storm grappen vol clichés Komedie Get Hard: Storm grappen vol clichés
  Datum
 5. Child 44: Onsamenhangend met beklemmende momenten Child 44: Onsamenhangend met beklemmende momenten
  Datum
 6. Big Game: president in levensgevaarlijk bos Big Game: president in levensgevaarlijk bos
  Datum


Film

 1. Jim Bakkum is superheld in film Mega Mindy Jim Bakkum is superheld in film Mega Mindy
  Datum
 2. Regisseur De Surprise: Georgina is geweldig in deze rol Regisseur De Surprise: Georgina is geweldig in deze rol
  Datum
 3. Officiële trailer van Amy Winehouse-docufilm online Officiële trailer van Amy Winehouse-docufilm online
  Datum
 4. Van Disneyseks naar porno in 3D Van Disneyseks naar porno in 3D
  Datum
 5. De 'verboden' film over misbruik draait op Cannes De 'verboden' film over misbruik draait op Cannes
  Datum
 6. Nemo helpt Dory ouders vinden in Finding Dory Nemo helpt Dory ouders vinden in Finding Dory
  Datum

Boeken

 1. Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf
  Datum
 2. Thijs Römer schrijft boek over talentmanager Thijs Römer schrijft boek over talentmanager
  Datum
 3. Petra vindt beste vriend in dodencel Petra vindt beste vriend in dodencel
  Datum
 4. Patty Brard is tegen biografie Patty Brard is tegen biografie
  Datum
 5. Ouders Maddie McCann krijgen half miljoen wegens smaad Ouders Maddie McCann krijgen half miljoen wegens smaad
  Datum
 6. Nieuwe detectiveroman J.K. Rowling op komst Nieuwe detectiveroman J.K. Rowling op komst
  Datum
Meer boekennieuws op dizzie.nl

Vrouw

 1. 'Gekochte' Donna snakt naar rust... en haar ouders ook 'Gekochte' Donna snakt naar rust... en haar ouders ook
  Datum
 2. Armband met stinkdierlucht moet verkrachter wegjagen Armband met stinkdierlucht moet verkrachter wegjagen
  Datum
 3. Kale Ellen (54) dolblij met haar nieuwe ik na 'make-over' Kale Ellen (54) dolblij met haar nieuwe ik na 'make-over'
  Datum
 4. Uitgedoste opa verovert harten op 57ste trouwdag Uitgedoste opa verovert harten op 57ste trouwdag
  Datum
 5. Sylvie Meis duikt zonder make-up de studio in Sylvie Meis duikt zonder make-up de studio in
  Datum
 6. Een shopboy voor 2 euro die al je tassen draagt: in Utrecht kan het Een shopboy voor 2 euro die al je tassen draagt: in Utrecht kan het
  Datum

Gezond & Wetenschap

 1. 'Veelbelovende methode bestrijding teken' 'Veelbelovende methode bestrijding teken'
  Datum
 2. VVD: Been gebroken met skiën, zelf je verzuim betalen VVD: Been gebroken met skiën, zelf je verzuim betalen
  Datum
 3. 'Waal stroomde in Romeinse tijd anders' 'Waal stroomde in Romeinse tijd anders'
  Datum
 4. Geld op voor psychische jeugdhulp Geld op voor psychische jeugdhulp
  Datum
 5. Michelle Obama verslaat haar man met heftige work out Michelle Obama verslaat haar man met heftige work out
  Datum
 6. Terminale moeder vecht voor recht om zelfmoord te plegen Terminale moeder vecht voor recht om zelfmoord te plegen
  Datum