Volledig scherm
Het terrein waar de nieuwe moskee moet komen. © Lenneke Lingmont

College achter plan nieuwe grotere moskee in Almelo

ALMELO - Het bestemmingsplan voor een nieuwe moskee aan de Bellavistastraat is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

De enige zienswijze, ingediend door toekomstige buur ZorgAccent, is door het college verworpen. ZorgAccent vreest planschade en parkeerproblemen. Volgens het college is de kans op planschade ‘nihil’. Ook parkeren hoeft, volgens B en W, geen problemen op te leveren. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan voor de moskee.

Ruimtegebrek

Het gaat om vervanging van de huidige uit 1974 daterende Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat. De groeiende Almelose moslimgemeenschap kampt er met ruimtegebrek. Vandaar dat de Islamitische Stichting Nederland een eindje verderop op een braakliggend terrein op de hoek met de Nieuwe Sligtestraat een grotere moskee wil bouwen. Zeshonderd gelovigen moeten er tijdens een gebedsdienst kunnen knielen.

In het ontwerpbestemmingsplan is de bouwhoogte op 14 meter bepaald. De twee minaretten, maximale doorsnee 3 meter, mogen 30 meter hoog worden. Het grondoppervlak van de nieuwe moskee bedraagt volgens de plankaart van de nieuwbouw 1.200 vierkante meter.

Almelo e.o.