Volledig scherm
Het monumentale arbeidershuisje aan de Berkenlaan © Annina Romita

Onder voorbehoud mag arbeidershuisje Aadorp naar Veenmuseum

AADORP - De eigenaren van het monumentale arbeidershuisje aan de Berkenlaan in Aadorp krijgen mogelijk toch een sloopvergunning zodat ze het huisje uit 1929 kunnen afbreken en opnieuw opbouwen bij het Veenmuseum in Westerhaar.

Het college van B en W is bereid een vergunning te verlenen als de eigenaren met een uitgebreid plan komen waarin alle zaken rondom de verplaatsing van het monument zijn uitgewerkt. Ook moet een deskundige de verplaatsing steunen.

Motivatie
De eigenaren van het monumentale arbeidershuisje aan de Berkenlaan in Aadorp moeten voor een sloopvergunning motiveren dat verplaatsing geen negatieve gevolgen heeft voor de monumentale waarde van het huis en de omgeving. Een deskundige moet die motivatie ondersteunen. De raadsfracties van PvdA, VVD, CDA en LAS vinden dat de sloopvergunning moet worden verleend. Ze hebben daarom vragen gesteld aan het college van B en W over de kwestie. Het college antwoordt dat het in principe bereid is een vergunning te verlenen, maar heeft daar nog wel moeite mee.

Staat
Volgens het college is het onderhoud de afgelopen jaren verwaarloosd en verkeert het huisje in slechte staat. De kosten voor restauratie zijn daardoor opgelopen naar minimaal 4 ton, reden voor de eigenaren om het te willen verplaatsen. Dat kost ook veel geld, maar fondsen zouden kunnen bijdragen. Als het aan Monumentenadvies Oost ligt, dat het college van B en W adviseert, mogen de kosten niet bepalend zijn bij een beslissing. Ook vertelt het monument op de huidige plek in Aadorp de geschiedenis van de buurt.

Almelo e.o.