Volledig scherm
De schoorsteenpiet zal in Almelo niet te zien zijn, althans niet bij de officiële intocht van Sinterklaas © foto RTL

Veegpiet voor Almelo geen optie

ALMELO RTL mag de traditionele Zwarte Piet dan vervangen hebben door de schoorsteenpiet, in Almelo krijgt Sinterklaas hulp van traditionele pieten van divers pluimage.

"De discussie is er al jaren, maar het is hier in Almelo nooit een issue geweest. Integendeel, we krijgen juist heel veel positieve reacties over de wijze waarop we de intocht van Sinterklaas invullen." Martin Kroeskop, hoofd van de werkgroep intocht Sinterklaas over de Zwarte Pieten-discussie, die maandag nieuw leven werd ingeblazen toen de tv-zender RTL bekendmaakte voortaan geen traditionele Zwarte Pieten meer in beeld te brengen, maar enkel nog zogeheten schoorsteenpieten. Die zijn niet helemaal zwart geschminkt, maar hebben zwarte vegen in het gezicht omdat ze door de schoorsteen komen. RTL wil daarmee tegemoet komen aan de mensen die het traditionele beeld van Zwarte Piet discriminerend vinden.

De 'move' van RTL heeft de tongen in Nederland inmiddels weer losgemaakt, maar is voor de Almelose organisatoren geen reden om het beleid te wijzigen. Dus lopen, dansen en springen er op zaterdag 12 november bij de intocht van Sinterklaas in de stad zo'n 150 'traditionele' Pieten rond. Traditioneel in de zin dat ze geheel geschminkt zijn. "Niet zwart, maar bruin", zegt Diana van Os van de werkgroep Intocht Sinterklaas, erop wijzend dat 'Almelo' er jaren geleden al voor gekozen heeft de 'stigmatiserende elementen' als grote rode lippen en enorme oorbellen uit te bannen. "We laten de vrijwilligers wel een grote mate van vrijheid. Dus hebben we Pieten van divers pluimage, rastapieten, ballonpieten, pieten met lang haar en pieten met vlechten", aldus Van Os.

Almelo e.o.