Volledig scherm

Jonge pianotalenten uit de hele wereld schitteren in Muziekcentrum Enschede

ENSCHEDE – De deelnemers aan het internationale pianoconcours in Enschede zijn zonder uitzondering jong, maar de meesten hebben al een leven op de piano achter de rug. De talenten zijn deze week in het Muziekcentrum te bewonderen.

De Enschedese Alexandra Kaptein bijvoorbeeld is 17 en speelt al 12 jaar. Als ze achter de vleugel kruipt in de Arkezaal van het Muziekcentrum is er niets bescheidens meer aan de tiener. Ze ranselt de toetsen en gaat volledig op in de muziek die ze maakt. Ze studeert 6 à 7 uur per dag. Dat vindt ze bepaalt geen straf. "Muziek is goddelijk, ik kan me er helemaal in kwijt. Dit is mijn passie." Bekijk hieronder beelden van haar optreden in België.

Alexandra doet mee aan het internationale pianoconcours in Enschede. Het is de enige wedstrijd in Nederland voor jeugdige toppianisten, met deelnemers uit onder andere Bolivia, Australie, Japan, Estland. 56 deelnemers van 13 tot 20 jaar die een ongekend hoog niveau hebben, vertelt Michail Markov, pianodocent en animator van het concours, dat voor de negende keer wordt gehouden.

Hoog niveau
Uitnodigingen zijn niet nodig, een mededeling op de website is voldoende. De talenten komen graag vanwege dat hoge niveau, zeggen de 17-jarige Arko Nerits en zijn docent Marko Martin uit Estland.

Finale
20 minuten krijgen de deelnemers om de jury te overtuigen. Bach, Liszt, Beethoven en Prokofiev staan op Alexandra’s programma. Het gaat om de aanslag, techniek, muzikaliteit, somt ze op. Maandag hoort ze of ze verder mag op het concours. De jury kiest in haar leeftijdscategorie negen talenten uit die het in de finale tegen elkaar opnemen. "Kan niet inschatten of ik erbij ben. Afwachten."

Maandag en dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur wordt de eerste ronde afgewerkt. Woensdag en donderdag zijn de finalerondes, van 11.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis. Vrijdag om 20.00 uur begint het slotconcert van de winnaars, eveneens in het Muziekcentrum.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Alexandra Kaptein tijdens het internationale pianoconcours in Enschede
Volledig scherm
Alexandra Kaptein tijdens het internationale pianoconcours in Enschede © Emiel Muijderman

Enschede e.o.