article
1.6694755
ALMELO - Zelfs het ANP kwam anderhalve week geleden met een bericht. Dat betekent dat het nieuws landelijke attentiewaarde had. Geen topvolleybaltoernooi in Almelo tussen Kerst en de jaarwisseling. Het bericht landde op alle landelijke sportredacties. Terecht. Want na 25 jaar komt er opeens een einde aan een traditioneel topsportevenement in Twente.
Blog | Een jaar na Oranje blijft het stil in Almelose IISPA
ALMELO - Zelfs het ANP kwam anderhalve week geleden met een bericht. Dat betekent dat het nieuws landelijke attentiewaarde had. Geen topvolleybaltoernooi in Almelo tussen Kerst en de jaarwisseling. Het bericht landde op alle landelijke sportredacties. Terecht. Want na 25 jaar komt er opeens een einde aan een traditioneel topsportevenement in Twente.
http://www.tubantia.nl/extra/blogs/henk-van-schuppen/blog-een-jaar-na-oranje-blijft-het-stil-in-almelose-iispa-1.6694755
2016-11-30T13:29:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6630335.1478775165!image/image-6630335.jpg
Almelo,volleybal,Siny Pots,blog,Henk van Schuppen,IISPA
Henk van Schuppen
Home / Extra / Blogs / Henk van Schuppen / Blog | Een jaar na Oranje blijft het stil in Almelose IISPA

Blog | Een jaar na Oranje blijft het stil in Almelose IISPA

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - Zelfs het ANP kwam anderhalve week geleden met een bericht. Dat betekent dat het nieuws landelijke attentiewaarde had. Geen topvolleybaltoernooi in Almelo tussen Kerst en de jaarwisseling. Het bericht landde op alle landelijke sportredacties. Terecht. Want na 25 jaar komt er opeens een einde aan een traditioneel topsportevenement in Twente.

  Een toernooi dat zich stevig had verankerd op de landelijke sportkalender. En altijd aandacht kreeg, tot ver buiten de regio. Ook omdat het zich altijd afspeelde in de laatste dagen van het jaar, in een week dat er weinig ander sportnieuws is. Het toernooi past bij de eindejaarssfeer. Maar dit jaar blijft het na Kerst stil in de IISPA-hal.

  Siny Pots
  Wat gaat er mis met dit evenement van internationale allure? Eigenlijk simpel: Volleybalgoeroe Siny Pots, die het toernooi altijd heeft georganiseerd, heeft de laatste jaren een stapje terug gedaan in de veronderstelling dat anderen de kar zouden gaan trekken. Die hoop bleek vals. De organisatie is volledig in elkaar gedonderd. Er zijn dit jaar onvoldoende sponsorgelden binnengehaald. Omdat niemand zich daar kennelijk meer verantwoordelijk voor voelt. Tot overmaat van ramp is de gemeentelijke bijdrage drastisch teruggebracht. Zonder geld geen volleybal. Einde oefening dus. Doodzonde.

  Boegbeeld
  Siny was het onvervalste boegbeeld van het toernooi. Ze was alles in een. De Stichting Topvolleybal Almelo was het eenmans-vrijwilligers-bedrijf Siny Pots. Ze ging hoogstpersoonlijk en ruim op tijd naar de sponsors en zorgde er voor dat de begroting voor de zomer zo’n beetje rond was. In het najaar regelde ze de teams. Door in binnen- en buitenland wedstrijden te bezoeken en haar imposante netwerk in het volleybalwereldje aan te spreken.

  De laatste weken voor Kerst zette ze de puntjes op de i. Zodat ze rond de toernooidagen de handen vrij had om ook de laatste hand- en spandiensten zelf af te handelen. Zo heeft Siny zich in 25 jaar tijd eigenlijk onvervangbaar gemaakt.

  Oranje
  Vorig jaar, bij de 25e editie van het toernooi, kwam er een fraai geschenk van de volleybalbond Nevobo. Oranje kwam naar Almelo en speelde er twee wedstrijden, als voorbereiding op de kwalificaties voor de Olympische Spelen. Een perfect moment. De IISPA-hal liep twee keer vol voor de lange meiden van Oranje. Bij het toewijzen van interlands is de gunfactor beslissend. Dit keer ook. Zonder Siny was Oranje dus niet gekomen.

  Almelo Topsportstad?
  Des te schrijnender is het dat een jaar later het toernooi is geschrapt. Het is onvoorstelbaar dat Almelo dit evenement door de vingers laat glippen. De stad die zich graag als topsportgemeente presenteert. En daarvoor de voorzieningen heeft. Het Polman Stadion en de IISPA-topsporthal zijn accommodaties waar je mee voor de dag kunt komen. Natuurlijk, Heracles is het visitekaartje van de stad. Het topvolleybaltoernooi in na Kerst zet Almelo in een ander sportsegment op de kaart. Zo’n evenement moet worden gekoesterd.

  Herstart in 2017?
  Misschien dat de gemeente Almelo nog eens in de spaarpot kan kijken. Of iemand kan inhuren die verantwoordelijk wordt gemaakt voor de marketing en de sponsorwerving. Siny heeft al laten weten dat als er iemand is gevonden voor de financiën, zij wel weer voor aansprekende teams zal zorgen. Dat moet een aanmoediging zijn. Dit jaar is verloren. Maar een herstart van een van de grootste sportevenementen in Almelo in 2017 moet toch mogelijk zijn. Volgend jaar dus graag weer eerst volleybal, daarna de oliebollen.