article
1.6400822
Wat moeten we met de Paralympics? Verhaaltjes maken over spannende wedstrijden en bijzondere carrières, lijkt me. Dat blijkt toch ingewikkelder, legt mijn sportcollega Henk van Schuppen uit in zijn blog.
Blog | Gehandicaptensport? Langebaanschaatsen, dat is pas gehandicaptensport
Wat moeten we met de Paralympics? Verhaaltjes maken over spannende wedstrijden en bijzondere carrières, lijkt me. Dat blijkt toch ingewikkelder, legt mijn sportcollega Henk van Schuppen uit in zijn blog.
http://www.tubantia.nl/extra/blogs/simon-ter-horst/blog-gehandicaptensport-langebaanschaatsen-dat-is-pas-gehandicaptensport-1.6400822
2016-09-16T08:02:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5734204.1455634363!image/image-5734204.jpg
paralympics,simon ter horst,paralympische spelen,Gehandicaptensport
Simon ter Horst
Home / Extra / Blogs / Simon ter Horst / Blog | Gehandicaptensport? Langebaanschaatsen, dat is pas gehandicaptensport

Blog | Gehandicaptensport? Langebaanschaatsen, dat is pas gehandicaptensport

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Simon ter Horst
   Fotograaf
  Wat moeten we met de Paralympics? Verhaaltjes maken over spannende wedstrijden en bijzondere carrières, lijkt me. Dat blijkt toch ingewikkelder, legt mijn sportcollega Henk van Schuppen uit in zijn blog.

  We denken met z’n allen dat de gehandicapte sporters op de Paralympics het om de vier jaar zwaar hebben, maar de echte slachtoffers zijn de sportjournalisten die geen idee hebben wat ze aan moeten met het evenement. Eigenlijk is het helemaal geen topsport en bovendien is niemand erin geïnteresseerd. Leuke recreatie, maar het mag niet in de schaduw staan van de ‘gewone’ Olympische Spelen.

  Allerhoogste niveau
  Dat paralympische sport geen topsport is, gaat uit van de aanname dat het topsport moet zijn voordat het aandacht verdient op tv, online en in de kolommen van de krant. Van Schuppen verwoordt het als volgt: “Topsport is sport op het allerhoogste niveau. Een basisvoorwaarde is dat lichaam en geest in een optimale, gezonde staat zijn.” Een helder verhaal als je het hebt over de 100 meter sprint. De scheidslijn vervaagt echter al snel. Want hoe verklaar je dan de grote aandacht voor darten of die sport waarbij mannen 60 rondjes lang het stuur van hun racende reclamebord moeten vasthouden? Motorsport, ook een soort gehandicaptensport.

  En dan die andere gehandicaptensport: langebaanschaatsen. Op de Winterspelen. Twaalf Nederlanders, drie Noren en een Duitser hebben dan hun lichaam in een optimale, gezonde staat. Maar is het competitief? Spannend? Het Open NK is over twee jaar te bewonderen in Pyeongchang, Zuid-Korea en we tikken onze vingers er weer blauw over. Ik ben benieuwd of Bob de Jong de 10 kilometer dan weer wint.

  Moet ik nog over paardensport beginnen? De enige Olympische discipline waarbij de sporter de avond voor de finale straffeloos kan roken en drinken tot de vroege uurtjes.

  Lage kijkcijfers
  In mijn ogen is de link tussen topsport en media-aandacht subjectief. Uiteindelijk gaat het om vermaken van mensen, spannende wedstrijden en mooie verhalen. Dat maakt darten, formule 1, handbiken en zitvolleybal mooi om te volgen.
  Maar zoals vriend van de gehandicaptensport Mart Smeets al constateerde: aandacht voor de sport leidt tot lage kijkcijfers. Hier hebben journalisten de neiging om in de slachtofferrol te kruipen.

  Gelijke hoogte
  Vooropgesteld: tegen kijkcijferkanonnen als de Olympische Spelen en de grote voetbaltoernooien bokst geen gehandicaptensport op. Dat is ook een gekke norm. Maar er zijn voldoende objectieve normen te vinden om verschillende disciplines van de gehandicaptensport op gelijke hoogte te zetten met pak ‘m beet handbal of volleybal. Veel van de sporters die nu in Rio spelen, hebben gevochten voor hun A- of B-status van NOC*NSF. Zo’n status en bijkomende vergoedingen deelt de sportkoepel echt niet zomaar uit. Ze trainen twintig tot dertig uur per week om te pieken bij de Spelen.

  Rolstoelbasketballers
  Ik heb in de nacht van zaterdag op zondag met veel plezier gekeken naar de Nederlandse rolstoelbasketballers. Ze moesten in hun poulewedstrijd winnen van Japan om zicht te houden op de kwartfinale en met succes: 67-59 winst. Mustafa Korkmaz uit Oldenzaal schoot 15 van z’n 22 schoten raak: 65%. Mattijs Bellers uit Overdinkel schoot 7 van z’n 8 schoten raak: 88%. Alle schoten leken te vallen en Twente schoot Nederland naar de kwartfinale in Rio de Janeiro.

  De kijkers in ons land zagen op tv slechts een samenvatting waaruit de spanning niet duidelijk werd. Doodzonde. Toon de hele wedstrijd op tv en mensen die de sport niet kennen, zullen genieten.

  Spanning
  Sport gaat om spanning en sportkijkers hebben in het verleden laten zien dat de vorm van de sporter ze dan niet zoveel uitmaakt. Ik verwijs weer even naar darten. Bied het publiek mooie sportverhalen en spannende wedstrijden en het publiek zal volgen. In landen om ons heen zien we dat gebeuren. Belangrijke rolstoelbasketbalwedstrijden in de Duitse bundesliga trekken volle sporthallen.

  De sportjournalist
  De wroeging van Henk van Schuppen is een herkenbare. Ik zie ook dat het moeilijk is om de Paralympische Spelen goed onder de aandacht te brengen. Maar de sportjournalist is daarin niet een passieve toeschouwer. De slachtofferrol past niet en siert niet.
  Over vier jaar begint deze discussie weer van voren af aan. Wat kunnen we veranderen? Gebruik berichtgeving over darten, handbal en langebaanschaatsen als model voor de spannende gehandicaptensporten. Moeten alle disciplines evenveel aandacht krijgen? Natuurlijk niet. We tonen ook niet alles van de Olympische Spelen.

  Er zijn straks in aanloop naar Tokyo 2020 voldoende mooie verhalen te maken over sporters die alles aan de kant gooien om optimaal te presteren en de eer van ons land hooghouden.

  Begin met de sport
  En begin dan eens niet met een vraag naar de handicap. Je vraagt een darter ook niet naar z’n bierbuik en Bob de Jong niet naar zijn leeftijd. Begin met de sport. De overgave. De spanning. En wie weet, misschien begint de sportjournalist wel een pakkend verhaal dat Nederland in z’n greep krijgt.