article
1.6247433
ENSCHEDE - Het allereerste festival op de voormalige luchthaven Twente is een feit. Airforce Festival - die van dat gedoe met die vleermuizen - sloot zaterdagavond na een succesvolle dag af met een prachtige vuurwerkshow.
Allereerste Airforce Festival: muziek agressief, sfeer totaal niet
ENSCHEDE - Het allereerste festival op de voormalige luchthaven Twente is een feit. Airforce Festival - die van dat gedoe met die vleermuizen - sloot zaterdagavond na een succesvolle dag af met een prachtige vuurwerkshow.
http://www.tubantia.nl/extra/festivals/allereerste-airforce-festival-muziek-agressief-sfeer-totaal-niet-1.6247433
2016-08-07T08:07:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6247452.1470556106!httpImage/image-6247452.jpg
Airforce Festival,Absolutely Fresh,luchthaven Twente,Enschede,Lonneker
Festivals
Home / Extra / Festivals / Allereerste Airforce Festival: muziek agressief, sfeer totaal niet

Allereerste Airforce Festival: muziek agressief, sfeer totaal niet

Foto's
5
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  ENSCHEDE - Het allereerste festival op de voormalige luchthaven Twente is een feit. Airforce Festival - die van dat gedoe met die vleermuizen - sloot zaterdagavond na een succesvolle dag af met een prachtige vuurwerkshow.

  Wij waren er bij en schreven onderstaand verslag.

  foto

  Knallen als een malle
  Het ging hard, kneiterhard, megahard op het Airforce Festival. 'Breaking sound barriers', had het festival vantevoren aangekondigd en dat lukte aardig. 

  De geluidsoverlast was voor de omgeving desondanks dragelijk, vond buurtbewoner Edwin Mentink (46). "Ik snap niet dat mensen het volhouden in dat gebonk, maar de overlast valt mij reuze mee. En ach, het is maar één dagje."

  Mede door slim gerichte speakers kon de volumeknop op het terrein zelf op standje maximaal. "Ik kom al sinds 1994 op festivals, maar heb vandaag voor het eerst oordoppen gekocht", zei bezoekster Kim Somers (38) uit Hilversum. "Wat gaat het ongelooflijk hard hier."

  foto

  Klassieker voor de toekomst
  Het allereerste hardcorefeestje van festivalorganisatoren Absolutely Fresh & Art of Dance op de luchtbasis moest ook episch worden, om zo een begin te maken als klassieker voor de toekomst. En dat werd het. Want de bezoeker van dit soort festivals - met of zonder oordop - houdt nu eenmaal van bonkende beats.

  Stephan Emmerich (31) uit Enschede legt uit: "Is het raar dat ik hier met oordoppen naar muziek sta te luisteren? Misschien, maar deze muziek moet je écht voelen. Die bass op je lichaam hoort bij de beleving. Het moet gewoon hard staan."
   

  foto

  Militair gevoel
  Zo'n 10.000 muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland waren afgekomen op de primeur op de luchthaven, waar de hele opzet indruk maakte. Airforce is niet het eerste festival op een airport - Q-base in Weeze bestaat al jaren - maar toch waren liefhebbers nieuwsgierig naar de setting in het landelijke Lonneker.

  Die mocht er zijn. Stages in een kazerne, bunker of baan waar vliegtuigen vroeger taxieden: het militaire gevoel werd door de fraaie decors sterk opgeroepen en sloot naadloos aan bij de beleving van de bezoeker.

  foto

  Jezelf zijn
  Hardcoreklanten zijn namelijk niet zo van de vrolijke kleurtjes of Hawaï-blousjes. Op Airport Twente liep een veelal zwartgeklede massa rond, opgevuld door excentriek geklede dames en opgepompte spiermassa's in blote bast.

  "Het mooie aan dit soort feestjes vind ik: je kunt jezelf zijn én helemaal losgaan", zegt Stephan. "Je wordt niet bekeken, dat is echt een groot verschil met bijvoorbeeld Freshtival. De kracht van dit soort feesten is dat iedereen in z'n waarde gelaten wordt, hoe gek ze ook doen. Dat vind ik mooi."

  Gezellig pilletje
  Het is een terugkerend onderwerp onder de bezoekers: de sfeer. Die doet voor nieuwkomers vrij intimiderend aan, maar is dat juist niet volgens trouwe klanten. "Er heerst nergens zo'n relaxte sfeer als op hardcorefeestjes", vertelt ook Robin Postmus (29) uit Enschede.

  Hij legt uit: "De muziek is agressief, de sfeer totaal niet. Niemand heeft zin in trammelant. Er wordt ook altijd verwezen naar drugs, maar degene met een pilletje op zorgen nooit voor ruzie. Als er iets gebeurt, komt het vaak juist door iemand die te veel gedronken heeft. Als je teveel drugs op hebt ben je wel een probleem, maar vooral voor jezelf."
   

  foto

  Een vriendengroep uit Borne is speciaal afgekomen op de line-up met bekende namen. "En we kenden de locatie al, dat vinden we grappig", stellen Twan, Robin, Jelmer en Davy, 20 en 19 jaar oud.

  "De een heeft hier wel eens gewandeld, de ander naar een vliegtuigshow wezen kijken. Erg vet om dan hier op een festival te zijn. En we zijn al lang blij dat het doorgaat, na dat gedoe met die vleermuizen. Wij zagen het wel gebeuren dat de rechter er een streep door haalde. Gelukkig gaat het door, ik las met vleermuisvriendelijke verlichting en de speakers iets gedraaid. Mooi toch?"

  Gespuis uit Twente
  Hoogtepunten waren onder meer de optredens van Angerfist, Radical Redemption en die twee plus twee andere dj's onder het synoniem Denekamps Gespuis. Zij verzorgden de slotact van de avond, inclusief spectaculaire vuurwerkshow.

  Het bijzondere is dat Airforce daarmee werd afgesloten door de internationale top van de scene, maar tegelijkertijd door jongens uit de streek. De beste hardcore- en hardstyle dj's komen namelijk 'gewoon' uit Twente. 

  foto

  Het geeft aan dat een hardcorefestival misschien wel beter bij de streek past als sommige tegenstanders denken. Er is publiek, er zijn dj's en is er een geweldige locatie.

  Was er dan niets aan te merken? Jawel, de prijs van een biertje of colaatje. Die bereikte een nieuw dieptepunt met 2,80 euro per muntje voor een plastic glas drinken van 0,2 liter. Maar in de herinnering van de bezoeker zal vooral de geslaagde eerste editie beklijven, en terecht ook.


  foto

  Joost Dijkgraaf

  Joost Dijkgraaf (1986) is online verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia. Gek van sport, geïnteresseerd in heel veel andere zaken.

  foto foto