article
1.6700469
Het oude ziekenhuis van Oldenzaal maakt als gebouw een doorstart. Van Heil der Kranken naar MST.
Maaiveld | MST der Kranken
Het oude ziekenhuis van Oldenzaal maakt als gebouw een doorstart. Van Heil der Kranken naar MST.
http://www.tubantia.nl/extra/maaiveld/maaiveld-mst-der-kranken-1.6700469
2016-12-02T09:41:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6700508.1480671390!httpImage/image-6700508.jpg
Oldenzaal,MST,nieuwbouw
Maaiveld
Home / Extra / Maaiveld / Maaiveld | MST der Kranken

Maaiveld | MST der Kranken

Foto's
4
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    Het oude ziekenhuis van Oldenzaal maakt als gebouw een doorstart. Van Heil der Kranken naar MST. 

    'Heil der Kranken', staat er nog altijd boven de voormalige hoofdingang. Goudkleurige chocoladeletters in een zwarte lijst, gebrandschilderde ramen, oude veranda's en een gevel gekroond met een kruis: je zou zweren dat er na al die jaren nog niets veranderd is.

    Maar de schijn bedriegt. Achter de neogotische gevel van het voormalige ziekenhuis van Oldenzaal verbergt zich nu een eigentijdse polikliniek, dependance van MST in Enschede.

    Brug
    Zoals het gebouw nu op een soort geïmproviseerde heuvel ligt, is het tegelijk nieuw en vertrouwd. Een brug naar het verleden, maar tegelijk een voorbeeld van moderne ziekenhuisarchitectuur. De ontwerpers (IAA Architecten) hebben inmiddels de ervaring. Vrijwel tegelijk met de opdracht in Oldenzaal ontwierpen zij het nieuwe hoofdgebouw van MST in Enschede.

    De nieuwe locatie in Oldenzaal is het eindpunt van een lang ontwerpproces. Begrijpelijk uitgangspunt was om zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te bewaren. Alleen de voormalige beddenvleugel uit de jaren 50 aan de linkerkant werd gesloopt. Moderne laagbouw kwam ervoor in de plaats. Een transparante doos met veel glas, aan de buitenkant bekleed met donker metaal, maar van binnen hagelwit en licht.

    Entree
    De huidige entree is er ondergebracht. Wie er binnenkomt, betreedt een hoge hal met galerijen en een houten trap. Vanuit glazen boxen hoog in de gevel kijk je er uit over de binnenstad van Oldenzaal.

    Dwalen door de lange gangen is een ervaring op zich. In dit ziekenhuis wordt vooral gewacht. Alle restruimtes zijn gevuld met stoelen en banken, soms gearrangeerd als in een treincoupé. Een overgang tussen nieuw en oud is er nauwelijks. Waar je ook loopt, overal domineert dezelfde cleane toon die je tegenwoordig in alle ziekenhuizen vindt en bijna elk gebouw in de gezondheidszorg uitwisselbaar maakt

    Herinnering
    Gelukkig hebben de architecten waar mogelijk de herinnering aan het oude Heil der Kranken zichtbaar gemaakt. Bijna overal vind je het terug. In foto's, beelden of een oude herinneringssteen met de namen van de eerste bestuurders, ingemetseld in een witte muur. Sommige delen van het oude interieur, onvervreemdbaar onderdeel van het collectief geheugen van Oldenzaal, zijn heel bewust intact gelaten.

    De oude trapportalen zijn er nog met hun granieten vloeren en karakteristieke glas-in-lood. Voetstappen klinken er nog even hol als vroeger. De halletjes achter de twee ingangen aan de voorkant zijn veranderd in wachtruimtes, maar nog altijd herkenbaar, net als de voormalige kapel, plek van troost en houvast voor velen.

    Karakter
    Dat de ruimte noodgedwongen is gehalveerd en er nu twee fauteuils staan op de plek van het voormalige altaar, is niet echt geslaagd. Andere oplossingen waren denkbaar geweest om recht te doen aan het karakter van deze ruimte, hart van een gebouw dat in deze vorm een aanwinst is voor Oldenzaal.