article
1.6297670
Van der Valk hield het altijd laag bij de grond, maar gaat nu de lucht in. Over de nieuwe hoteltoren van de toekan in Enschede.
Maaiveld | Van der Valk gaat eindelijk omhoog
Van der Valk hield het altijd laag bij de grond, maar gaat nu de lucht in. Over de nieuwe hoteltoren van de toekan in Enschede.
http://www.tubantia.nl/extra/maaiveld/maaiveld-van-der-valk-gaat-eindelijk-omhoog-1.6297670
2016-08-26T13:19:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6297706.1472217097!image/image-6297706.jpg
Van der Valk
Maaiveld
Home / Extra / Maaiveld / Maaiveld | Van der Valk gaat eindelijk omhoog

Maaiveld | Van der Valk gaat eindelijk omhoog

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Van der Valk hield het altijd laag bij de grond, maar gaat nu de lucht in. Over de nieuwe hoteltoren van de toekan in Enschede.

  Vanaf de snelweg zie je het al liggen. Hoog natuurlijk, want anders is het gezien de afstand en de aanwezige begroeiing niet te zien. Een bakstenen toren, met op de zijgevel de simpele tekst ‘hotel’ en het overbekende symbool van de toekan. Van vergissing kan geen sprake zijn. Dit is het zoveelste filiaal van de grootste hotelketen van het land, de derde vestiging in Twente na Hengelo en Almelo.

  Onderscheidend
  Toegegeven, de Enschedese Van der Valk onderscheidt zich behoorlijk. Niet alleen vanwege de hoogte, maar ook vanwege de kwaliteit van de architectuur. Waarmee je het familiebedrijf tot dusverre ook associeert, niet met een bijzondere bijdrage aan de bouwhistorie van dit land. Van der Valk-vestingen zijn doorgaans lage, vrije smakeloze gedrochten met hoge daken, veel glimmend marmer, pompoenen in vitrines en megagrote eetzalen.

  foto

  Alles anders
  In de Enschedese vestiging, getekend door huisarchitect Paul Teunissen, is echter alles anders. De plek op de kop van de Zuiderval vraagt daar ook om. De prestigieuze toegangsweg van Enschede was ooit bedoeld als een plaats voor grensverleggende architectuur, een ideaal waarvan in de praktijk weinig terecht is gekomen. Alleen al de directe buurman van Van der Valk, de kantoren van reisorganisatie TUI, komt in architectonisch opzicht niet verder dan de grauwe middelmaat.

  Draaideur
  Van der Valk in Enschede bestaat uit een slanke hotelflat op een laagbouw die zich links en rechts van de toren uitstrekt. Precies in het midden, onder een grote luifel, zit de bekende draaideur die toegang geeft tot het al even bekende interieur van eetzalen en lounges. Wie het echte verschil wil zien met andere vestigingen, moet kijken naar de buitenkant, een meer dan uitstekend uithangbord van Enschede.

  foto

  Verspringende bakstenen balkons
  De strakke, hoge gevels zijn opgebouwd uit baksteen en glas. Fraai zijn verspringende bakstenen balkons die het anders wellicht saaie gebouw een levendig aanzien geven. Ze zijn verschillend in lengte, duiken overal op en maken de toren tot een echt baken in de stad.

  Strak en modern
  Ook de uitgestrekte doos op de begane grond oogt strak en modern. Uitgestrekte terrassen links en rechts, veelal helaas in de felle zon, zorgen voor een fraaie verbinding tussen binnen en buiten. Of het hotel zich in de toekomst op deze plek zal kunnen bewijzen en hoe lang de toekan in Enschede stand kan houden, is de vraag. De concurrentie in de stad is momenteel groot. Aan de architectuur zal het in ieder geval niet liggen.

  foto