article
1.6556732
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds.
Maaiveld | Wonen in een heuvel
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds.
http://www.tubantia.nl/extra/maaiveld/maaiveld-wonen-in-een-heuvel-1.6556732
2016-10-22T06:02:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6556782.1477049230!httpImage/image-6556782.jpg
Diepenheim,Bouw en wonen,Architectuur
Maaiveld
Home / Extra / Maaiveld / Maaiveld | Wonen in een heuvel

Maaiveld | Wonen in een heuvel

Foto's
4
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds.
    ’The Farmhouse’, zoals het huis inmiddels heet, ligt letterlijk op de grens van twee werelden. Het heeft bos aan de achterzijde, maar ziet aan de voorkant uit over open landschap. Uitgerekend hier, op deze stille plek op de grens tussen Overijssel en Gelderland, verbreedt de Schipbeek zich tot een stevige waterpartij en maken de Twentse coulissen plaats voor een veredeld rivierlandschap met hier en daar fraaie uitzichtpunten.
     
    Inbedding
    Het mooie van het huis is dat het eigenlijk volledig in het landschap is opgenomen. Aan de voorkant, waar alleen de bovenkant van de woning oprijst boven het gras, lijkt het zelfs meer op een heuvel dan op een huis. Licht golvend weiland gaat over in een gevelwand van onbewerkt hout met hoge grote ramen, waarachter een hagelwitte binnenruimte zichtbaar is. Omdat ook het dak bedekt is met mos en gras, is de inbedding in de omgeving totaal. Het groene landschap rond Diepenheim loopt letterlijk over en door in deze bijzondere mix van natuur en architectuur.
     
    Ondanks de geringe hoogte bovengronds, van 4 meter boven het maaiveld, telt het huis twee verdiepingen en zeven kamers. Achter de groene voorzijde verbergt zich een moderne woning die in niets lijkt op de primitieve prairiehut die je hier op grond van je eerste indrukken zou verwachten.
     
    Duurzame woning in het groen
    Het huis is licht en ruim en presenteert zich aan de achterzijde als een redelijk normaal voorbeeld van eigentijdse landhuisarchitectuur. De groene heuvels aan de voorzijde ontbreken. Hout en glas zetten de toon. Een breed uitwaaierende gevel van houten planken zorgt er voor dat elke twijfel wordt weggenomen: dit is geen molshoop voor mensen, maar een echt, met grote zorg ontworpen en buitengewoon duurzame woning in het groen.
     
    Ronduit curieus bij dit alles is de gedachte dat de hele vormgeving uiteindelijk is terug te voeren op een conflict tussen de ontwerper en de gemeente. Een eerste ontwerp van architect Vijftigschild bleek onaanvaardbaar, maar in het tweede haalde hij alsnog zijn gelijk.
     
    Dankbaar
    Voor het uiteindelijke resultaat mag hij de ambtenaren in Hof van Twente tot op zekere hoogte wel dankbaar zijn. Zonder hun tegenwerking was het huis nooit geworden wat het nu geworden is: een bijna onzichtbare ingreep in het landschap, dat eigenlijk nog mooier is geworden dan het hier al was.