article
1.6229584
De laatste schepping van architect J.P. Oud, blijft behouden. Almelo, de stad van de twee stadhuizen.
Van ‘Oud’ word je niet slechter
De laatste schepping van architect J.P. Oud, blijft behouden. Almelo, de stad van de twee stadhuizen.
http://www.tubantia.nl/extra/maaiveld/van-oud-word-je-niet-slechter-1.6229584
2016-07-29T13:49:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6229602.1469799969!image/image-6229602.JPG
stadhuis almelo,maaiveld
Maaiveld
Home / Extra / Maaiveld / Van ‘Oud’ word je niet slechter

Van ‘Oud’ word je niet slechter

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  De laatste schepping van architect J.P. Oud, blijft behouden. Almelo, de stad van de twee stadhuizen.

  De Rooms-Katholieke Kerk heeft twee pausen, maar Almelo heeft drie stadhuizen. De een is het oude gemeentehuis van Ambt Almelo, de tweede oud en niet meer functioneel, de derde nieuw en eigentijds. Ronduit vermakelijk zijn de discussies die nu al jaren over de laatste twee bestuurstempels worden gevoerd. De een zou te duur zijn en een belediging voor een armlastige stad, de ander een achterhaald gedrocht dat net zo goed in de voormalige DDR had kunnen staan.

  Wonder
  Dat het er nog staat en dat er nu een serieus toekomstplan ligt, is een bescheiden wonder. De stad mag er blij om zijn. Het gebouw uit 1973, ontworpen door archtect J.P. Oud, is een landmark in de stad, ook al was het nooit geliefd. Het riep nooit warme gevoelens op, maar maakt intussen al wel ruim veertig jaar deel uit van de geschiedenis van Almelo.

  Gijzeling
  Hele generaties Almeloërs zijn er getrouwd, politici vlogen elkaar in de haren en de burgerzaal is nog steeds een ruimte van grote kwaliteit. Ooit werd er zelfs een wethouder gegijzeld. Oude gebouwen, hoe nieuw ook, vertellen het verhaal van de stad. Alleen daarom al moet je altijd de mogelijkheid onderzoeken om ze te bewaren. Dat de gemeente dat jarenlang geweigerd heeft en pas na een klucht rond de monumentenstatus bereid was na te denken over behoud, stemt niet tot vrolijkheid.

  foto

  Trots
  Almelo mag trots zijn op z’n drie stadhuizen. Dat geldt zeker voor het gebouw van Oud. Niet zomaar een gebouw, maar de laatste creatie van een van de meest bekende Nederlandse architecten uit de twintigste eeuw. Oud staat voor modernisme. Voor een breuk met het traditionalisme van de negentiende eeuw.

  Hand van de meester
  Het gemeentehuis van Almelo mag dan na zijn dood gerealiseerd zijn en op een andere plek dan oorspronkelijk bedoeld, de hand van de inmiddels oude meester is nog steeds meer dan voldoende herkenbaar. Net als bij zijn andere ontwerpen, heeft het gebouw een heldere indeling: een hoogbouw voor de bestuurders en ambtenaren en twee lagere delen links en rechts gericht op de buitenwereld. Vooral de hooghouw verkeert inmiddels in een deplorabele staat. Haveloze gevels, onttakelde kantoren, stank en iets te veel asbest: om het gebouw nog een tweede leven geven, is snel ingrijpen noodzakelijk.

  Impuls
  Dat dat tweede leven voor Almelo een impuls kan betekenen, lijdt geen twijfel. Fantasievolle renovatie, met respect voor de aanwezige architectuur, levert bijna altijd iets beters op dan de zoveelste nieuwbouw. De plek in de stad, met aan de overkant die andere icoon in de binnenstad - de Bibliotheek van Mecanoo Architecten - leent er zich ook voor. Meerdere monumenten die elkaar versterken: daar is een stad nog nooit slechter geworden.

  foto