article
1.6345600
We hebben de vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar hoe grievend mag een mens zich uiten?
Opinie | Een beetje beledigen moet kunnen, toch?
We hebben de vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar hoe grievend mag een mens zich uiten?
http://www.tubantia.nl/extra/opinie/ren%C3%A9-rorink/opinie-een-beetje-beledigen-moet-kunnen-toch-1.6345600
2016-09-06T05:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5781556.1456924945!image/image-5781556.jpg
René Rorink
René Rorink
Home / Extra / Opinie / René Rorink / Opinie | Een beetje beledigen moet kunnen, toch?

Opinie | Een beetje beledigen moet kunnen, toch?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  We hebben de vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar hoe grievend mag een mens zich uiten?

  Na de uitglijder van Halina Reijn in haar column in het AD vorige week en de reacties daarop in talloze columns en interviews, weten we hoezeer kranten worden volgeschreven door lieden die hun eigen mening in soms stevige taal neerzetten en mensen die daarover weer hun mening geven. Halina Reijn schreef dat ze het gestaar van mensen irritant vindt. De actrice had het onder meer over ‘starende zeekoeien die traag voorbij zeilen op de loopband van de luchthaven’. Dat maakte veel los.

  'Je suis Charlie'
  In de westerse wereld vinden we de vrijheid van meningsuiting zo belangrijk dat we die zijn gaan opleggen aan anderen die er voorzienbaar niet van gediend zijn om ernstig te worden gekwetst. Met alle ellende van dien. Nog steeds ‘je suis Charlie’? Ook zo gelachen om de laatste Charlie Hebdo-cartoons over de doden en gewonden na de aardbeving in Italië? Ik kan er de humor wederom niet van inzien. Maar we vinden blijkbaar dat dit moet kunnen.

  Zeekoe en amoebe
  Maar goed, een dikke dame in een column aanduiden als ‘zeekoe’ en een ogenschijnlijke sukkel van een vent als ‘amoebe’, dat kan volgens velen dan weer niet. Als Halina Reijn voet bij stuk had gehouden dat dit haar mening was, dan was het echt niet zo uit de hand gelopen. Maar haar gedraai dat ze ‘de dromerige ogen’ van de zeekoe had bedoeld bij de typering van de dikke dame maakte haar niet geloofwaardig. Het is gewoon jouw mening meid, houd je rug recht.

  Journalisten
  Als het gaat om meningsuiting, dan worden de echte pareltjes aangedragen door de journalisten. Hun berichten zijn doorgaans veel interessanter te lezen dan een gladgeschaafde column. Vooral het plaatselijke nieuws verslaan is een uitdaging. De ‘man valt van fiets’-berichtjes sla ik graag over. Maar neem nou de stukjes over het relletje deze week in de Hengelose wijk Slangenbeek.

  IJscoventer
  Een moeder had de plaatselijke ijscoventer er op aangesproken dat ’ie zijn handel nog om iets voor negen uur ’s avonds aan de man probeerde te brengen in de wijk. Mevrouw had de kinderen op tijd in bed liggen, en stoorde zich aan het ‘gejengel’ van de ijscokar dat haar kinderen zou kunnen wekken. Het nieuwe schooljaar is immers net begonnen. Of die man niet een andere route kon nemen?

  Martelaar
  De ijscoman ging vervolgens de martelaar uithangen in de krant, gaf aan dat hij zou stoppen met zijn route en bood gratis ijs aan. Waarna mevrouw liet optekenen dat ze van de ijscoman had gehoord dat hij sowieso zou stoppen en dat ze meende dat hij er een slaatje uit wilde slaan. Mooie journalistiek die blijkens de website heel veel heftige reacties opriep.

  Zeurkous
  Ik vond klaagster een onverantwoordelijke, egoïstische zeurkous. Waarom? Omdat ze naar eigen zeggen in de zomervakantie haar kinderen uit bed haalde voor ijs, maar hen blijkbaar niet kan bijbrengen dat het niet alle dagen feest kan zijn. Omdat ze zich stoort aan het gegeven dat andere mensen ook een leven hebben en een boterham proberen te verdienen. Omdat ze het kennelijk prima vindt als andere kinderen wakker zouden kunnen worden, zolang die van haar maar zullen slapen.

  Gas terugnemen
  Als columnist mag ik die mening geven. En toch zal ik in de toekomst gas terugnemen. Het moet mogelijk zijn je punt te maken zonder beledigend te worden.


  foto

  René Rorink (1966)

  Advocaat met grote interesse in cultuurhistorische onderwerpen
  Beschouwt de regio en de wereld vanuit z’n eigen deskundigheid