Volledig scherm
© Annina Romita

Plastic afval vaker aan de straat in Haaksbergen, een ritje restafval minder

HAAKSBERGEN - Twee ritten plastic in de maand erbij, een ritje restafval minder. Als het aan het college ligt, wordt het plastic afval in Haaksbergen voortaan twee keer per maand in een minicontainer aan straat gezet. De grijze container kan nog maar eens per maand worden aangeboden.

De wijziging in het afvalbeleid is nodig om in de pas te lopen met de landelijke doelstellingen. Die stellen dat 75 procent van het afval in 2020 gescheiden moet worden aangeleverd en dat per inwoner dan nog gemiddeld 100 kilo restafval mag worden aangeboden. In 2030 moet dat terug naar 50 kilo. Nu wordt gemiddeld nog zo'n 220 kilo per persoon aan straat gezet

Scenario's
"Met ongewijzigd beleid krijgen we dit niet voor elkaar", zegt wethouder Ellen Prent. "We moeten nu de volgende stap zetten." Drie scenario's zijn er daarom uitgewerkt, waarbij het college de voorkeur heeft voor de variant die het meest aansluit bij de wensen van inwoners en raadsleden. Dat betekent dus twee keer per maand het plastic aan straat en nog slechts één keer het restafval.

Raad
De gemeenteraad neemt in december een besluit over het afvalbeleid. Als het aan het college ligt, wordt het nieuwe beleid in het voorjaar doorgevoerd.

  1. ‘Achtervolgingen als in Almelo en Haaksbergen horen bij ons vak’

    ‘Ach­ter­vol­gin­gen als in Almelo en Haaksbergen horen bij ons vak’

    ENSCHEDE - De politie had deze week onder meer drie waarschuwingsschoten nodig om een einde te maken aan twee achtervolgingen op hoge snelheid. Zaterdagavond in Almelo, omdat een automobilist - onder invloed en zonder rijbewijs - vluchtte en daarbij een politieauto en meerdere stilstaande voertuigen ramde. En maandagavond in Haaksbergen, toen de bestuurder van een busje met valse kentekenplaten er vandoor ging. Bij beide achtervolgingen waren mensenlevens in gevaar, van betrokken dienders en omstanders.

Enschede e.o.