Volledig scherm

Robotmeeuw telt ganzen boven Haaksbergerveen

HAAKSBERGEN - Nog nooit was de jaarlijkse telling van de grauwe gans in het Haaksbergerveen zo betrouwbaar als deze zomer.

Staatsbosbeheer zette onlangs een robotmeeuw in die precies 263 grauwe ganzen aanwees.

De robotmeeuw heeft een minicamera en weegt 900 gram,,Het aantal van 263 valt mee”, concludeert boswachter Bas van Noord. Ganzen veroorzaken soms schade aan landbouwgewassen en mogen dan bestreden worden.

Staatsbosbeheer koos bewust voor telling door een kunstmeeuw. ,,Deze zorgt anders dan een drone voor geen enkele overlast. De vogels bleven op hun plek en vlogen niet bang weg", zag Van Noord. Andere afdelingen van Staatsbosbeheer willen de meeuw nu ook inzetten.

  1. ‘Achtervolgingen als in Almelo en Haaksbergen horen bij ons vak’

    ‘Ach­ter­vol­gin­gen als in Almelo en Haaksbergen horen bij ons vak’

    ENSCHEDE - De politie had deze week onder meer drie waarschuwingsschoten nodig om een einde te maken aan twee achtervolgingen op hoge snelheid. Zaterdagavond in Almelo, omdat een automobilist - onder invloed en zonder rijbewijs - vluchtte en daarbij een politieauto en meerdere stilstaande voertuigen ramde. En maandagavond in Haaksbergen, toen de bestuurder van een busje met valse kentekenplaten er vandoor ging. Bij beide achtervolgingen waren mensenlevens in gevaar, van betrokken dienders en omstanders.

Enschede e.o.