Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Geen moeite met eten van sprinkhanen op Helders Fees

HELLENDOORN - Op het Helders Fees werd donderdag door twaalf teams volop gestreden om wie het beste kan overleven op een onbewoond eiland. Het was voor het eerst dat Expeditie Robinson op het Helders Fees was. En met succes. Want de organisatie, die in handen was van de supportersvereniging van voetbalclub Hellendoorn, moest al op tijd de inschrijving sluiten omdat het maximale aantal deelnemers was bereikt.

"We zagen het programma van het Helders Fees en het leek ons gelijk leuk om mee te doen", vertelt Marijn Piksen. "We wisten niet echt wat we moesten verwachten, maar dat is ook wel weer leuk." Samen met zus Emma Piksen, Maura Velding en Emma Jansen vormt ze het Dreamteam. "We hebben ons niet voorbereid, want we hadden geen idee welke onderdelen er zijn. Dat was allemaal onbekend."

De vier jongedames zijn enthousiast. Met het onderdeel snelheid hebben ze ogenschijnlijk geen enkele moeite. Maar na afloop van het parcours moet er toch wel even op adem worden gekomen. "Je denkt dat je het wel even doet, omdat het zo makkelijk lijkt, maar dan valt het toch nog tegen", aldus Maura.

Sprinkhaan

Het onderdeel kennis is van een andere orde. Vragen als 'Uit welke stofjes bestaat een molecule?' moeten goed worden beantwoord. Wanneer een vraag niet goed wordt beantwoord, dan wordt er gedobbeld, met de kans dat je een gedroogde meelworm of sprinkhaan moet eten. Voor de meeste deelnemers is dit geen probleem.

Hoewel de onderdelen voor iedere deelnemer een andere uitdaging bieden, is bij dit spektakel vooral het meedoen het belangrijkste. De gezelligheid, de gemoedelijkheid en de saamhorigheid die zo bij het Helders Fees passen, maken het feestje compleet. En dat is nou net waarvoor het Helders Fees bedoeld is.

Het idee van Expeditie Robinson goes Heldern is een afgeleide van het tv-programma Expedition Robinson. Hierin moeten deelnemers overleven op een onbewoond eiland. Of het spektakel een ware opvolger blijkt van Slag um Heldern valt nog te bezien. Want volgens de Oranjevereniging die het Helders Fees organiseert is het evenement een sportief onderdeel dat door voetbalclub Hellendoorn wordt verzorgd en dat onderdeel kan elk jaar verschillen.

  1. Vleesveekeuring in Enter: oog
van de keurmeester ziet alles

    Vleesveekeuring in Enter: oog van de keurmeester ziet alles

    ENTER - Een grote publiekstrekker op de Enterse paarden- en ponymarkt donderdag was onbetwist de vleesveekeuring. Fokkers uit heel Nederland showen hun mooiste koeien, maar de keurmeesters zijn kritisch. Te zwaar op de benen, keihard in de bespiering, goede ronding in de bil, fijn in de huid. Voor de gemiddelde bezoeker bij de vleesveekeuring van de Vleesvee Commissie Enter in het centrum van het dorp, gaat een wereld open. Hier komen fokkers uit het hele land met hun mooiste koeien. In de hoop aan het eind van de dag weer naar huis te gaan met een kampioen of in ieder geval een goede beoordeling. Zo’n 140 koeien van drie stamboeken doen mee aan de keuring: het Franse ras Blonde ’d Aquitaine, Italiaanse Piemontese en het Hollandse Verbeterd Roodbont. Rondom het plein staan de koeien bil aan bil geduldig te wachten op een bed van dik stro. In het midden van het plein zijn de drie ringen waar de verschillende rassen worden gekeurd.   Na de staprondes is het tijd voor juryberaad. Uiteindelijk blijkt nummer 84 de mooiste van het stel. Fokker Bas Basemans uit Brabant is trots. „Gisteravond hebben we haar gewassen en vanochtend zo uit de wei gehaald. Het is een prachtig ras. Weinig ziek en cholesterolarm vlees. We hebben er in totaal honderd waarvan acht excellente dieren. Liefde en goed eten maakt ze tevreden.” De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door de Vleesvee Commissie Enter. Vanwege het 25-jarig bestaan van de commissie was het deze keer een speciale jubileumeditie. Naast de keuringen kon het publiek genieten van diverse shows waarbij onder andere Limousin en Aberdeen Angus koeien in actie kwamen. En uit handen van burgemeester Henk Robben kregen de drie bestuursleden Harry Homan, Harry Boomkamp en Henk Homan een vrijwilligersspeld voor hun bewezen diensten.

Reggestreek