Volledig scherm
© Bert Kamp

Hooglands stamkroeg in Nijverdal valt stil na de uitschakeling

NIJVERDAL - De bezoekers in het volle ‘Café Hoogland’ vallen stil, donderdagavond kwart over negen. Als hun held, baanwielrenner Jeffrey Hoogland (23), ‘maar’ zesde wordt in de kwalificatie voor de teamsprint. En later helemaal, na de uitschakeling door Australië. Je ziet ze denken: weer een oranje-domper, niet de eerste in Brazilië.

Murphy’s Irish Pub op de Markt in Nijverdal is omgedoopt in Café Hoogland, voor vier dagen. De bonkige sprinter heeft zo een eigen supportershonk. Maar de overwinningssfeer is er bepaald niet te proeven, laat staan dat de glans van goud straalt. Buiten is het nog guur ook.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Waar de gemiddelde prestaties van ‘oranje’ tegenvallen in Rio, gaat Jeffrey dat vast beter doen, menen ze hier stellig. De broers Marco (24) en Niels Schwarte (26) zetten de Highland Games op. Dit is Hooglands stamkroeg, hier drinkt de sportieve ‘beer’ van rond de 100 kilo z’n wodka-Spa rood. „Tegen de calorieën”, grapt hij zelf over z’n favoriete mixdrankje met bubbeltjeswater. Hij doet daar niet ingewikkeld over.

Vrienden
De vrienden, uitgedost in witte t-shirts met Café Hoogland in oranje krulletters, kennen de goedlachse sportman al 20 jaar. Emiel Jansen of Lorkeers (23) zat bij hem op de peuterspeelzaal. De ingenieur volgde de erelijst, medaille voor medaille. „Ik ken hem m’n hele leven al.” Hij rekent nu op goud, niet minder. Maar dat is een uur voor de eerste rondjes.

Als opwarmer wordt een KPN-reportage van Filemon Wesselink en wielerjournalist Thijs Zonneveld geprojecteerd. De verbijstering bij de Achterhoekse tv-maker (met Twentse roots) Wesselink over de ‘opgepompte’ dijbenen van de vroegere fietscrosser, spat meerdere keren van de schermen.

Olympisch honk
Marco, begeleider in de zorg, en Niels, die werkt bij bij een communicatiebureau, stuurden hun fietsheld appjes met foto’s van het kroeginterieur. Jeffrey kent de gehoopte gekte aan het thuisfront. ‘Supergaaf’, reageerde hij. Zijn vader Jos, zelf fanatiek motorcrosser, moeder Ans, ooit turnster in Goor, en zijn broers Robin en Björn zijn afgereisd naar Rio. Voor zijn kameraden is de reis te duur en niet met hun werk te combineren. Als alternatief ‘verbouwden’ ze hun stamkroeg tot olympisch oranjehonk en brachten posters rond om hun dorpsgenoten naar de pub te lokken. En Hoogland een medaille te zien winnen.

Jeffrey zelf heeft een weddenschap met Filemon Wesselink afgesloten. Als de Nijverdaller geen medaille haalt, zal hij in het openbaar trainen op de wielerbaan van Alkmaar, slechts gekleed in onderbroek. Ai.

  1. Vleesveekeuring in Enter: oog
van de keurmeester ziet alles

    Vleesveekeuring in Enter: oog van de keurmeester ziet alles

    ENTER - Een grote publiekstrekker op de Enterse paarden- en ponymarkt donderdag was onbetwist de vleesveekeuring. Fokkers uit heel Nederland showen hun mooiste koeien, maar de keurmeesters zijn kritisch. Te zwaar op de benen, keihard in de bespiering, goede ronding in de bil, fijn in de huid. Voor de gemiddelde bezoeker bij de vleesveekeuring van de Vleesvee Commissie Enter in het centrum van het dorp, gaat een wereld open. Hier komen fokkers uit het hele land met hun mooiste koeien. In de hoop aan het eind van de dag weer naar huis te gaan met een kampioen of in ieder geval een goede beoordeling. Zo’n 140 koeien van drie stamboeken doen mee aan de keuring: het Franse ras Blonde ’d Aquitaine, Italiaanse Piemontese en het Hollandse Verbeterd Roodbont. Rondom het plein staan de koeien bil aan bil geduldig te wachten op een bed van dik stro. In het midden van het plein zijn de drie ringen waar de verschillende rassen worden gekeurd.   Na de staprondes is het tijd voor juryberaad. Uiteindelijk blijkt nummer 84 de mooiste van het stel. Fokker Bas Basemans uit Brabant is trots. „Gisteravond hebben we haar gewassen en vanochtend zo uit de wei gehaald. Het is een prachtig ras. Weinig ziek en cholesterolarm vlees. We hebben er in totaal honderd waarvan acht excellente dieren. Liefde en goed eten maakt ze tevreden.” De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door de Vleesvee Commissie Enter. Vanwege het 25-jarig bestaan van de commissie was het deze keer een speciale jubileumeditie. Naast de keuringen kon het publiek genieten van diverse shows waarbij onder andere Limousin en Aberdeen Angus koeien in actie kwamen. En uit handen van burgemeester Henk Robben kregen de drie bestuursleden Harry Homan, Harry Boomkamp en Henk Homan een vrijwilligersspeld voor hun bewezen diensten.

Reggestreek