Niek Cival (links) en Arthur Akkermans op de voorgrond
Volledig scherm
Niek Cival (links) en Arthur Akkermans op de voorgrond © Reinier van Willigen

The Grand East uit Diepenheim in top 5 meest geboekte bands in Popronde

ENSCHEDE – Met 35 optredens staan ze in de top 5 van de meest geboekte bands tijdens het rondreizende festival de Popronde dit jaar. De Diepenheimse rockers van The Grand East gingen de afgelopen drie maanden ‘finaal naar de kloten’. Waarom is het voor beginnende bands zo belangrijk om er te staan?

Tijdens alweer het laatste weekend van de Popronde hebben ze nog drie shows . Vrijdagavond speelden ze een ‘thuiswedstrijd’ in Twente. Voor ruim 150 man traden ze op in de zaal van café Soestijk aan de Oude Markt.

Bootcamp
Gitarist Niek Cival ziet het als een soort bootcamp voor beginnende bands. ,,Je leert er zo ontzettend veel van. Van het in- en uitladen van de bandbus tot de podiumervaring die je ervan krijgt.” Maar ook als band brengt het je dichter bij elkaar vindt zanger Arthur Akkermans: ,,We zijn de afgelopen drie maanden zoveel bij elkaar geweest dat we elkaar echt beschouwen als familie. Of nou ja, meer als vervelende broertjes.”

Hard werken
Maar het is ook heel hard werken, weinig slapen en slecht eten. Soms speelden ze vier keer in een weekend, in verschillende steden. Akkermans: ,,Als professioneel muzikant is dit misschien te doen, maar onder andere onze albumrelease kwam tussendoor en daarnaast moesten we ook gewoon werken en naar school. Ik ben al zeven kilo aangekomen haha!” Dat tijdens de popronde de plaat uitkwam was eigenlijk toeval ,,Maar achteraf hadden we het niet beter kunnen timen.”

Tijdens de Popronde hebben ze vooral aan het publiek kunnen laten zien wie ze zijn. Meestal voor volle zalen. ,,Maar al staan er maar vier mensen en er gaat toch iemand helemaal uit z’n dak, dan is onze avond gemaakt. Daar doen we het voor: altijd alles geven.”, zegt Akkermans.

Buzz
In de afgelopen drie maanden merkten ze dat er een soort buzz rondom de band gecreëerd werd. Ze werden geboekt voor Noorderslag, zien op Spotify de luisteraars stijgen en voor aankomende zomer stromen de boekingen voor festivals binnen. De droom waar de mannen al sinds hun 16e aan werken lijkt steeds dichterbij te komen.

De Popronde is daarvan een beginnetje. Alsof je ergens een klein stukje van iets lospeuterd en dat er dan iets ontstaat. Cival: ,,Het fijne aan de Popronde is dat je in alle steden speelt. In Groningen zijn er misschien mensen van Noorderslag, in Rotterdam weer van een poppodium. Je wordt gezien”

En na de Popronde…
Akkermans: ,,Spelen! Maar wel iets minder haha. In maart gaan we op clubtour, dat wordt pas echt spannend. Dan komen de mensen niet voor de Popronde maar speciaal voor jou. Stappen ze op de fiets of in de auto om The Grand East te zien. We hebben nog een lange weg te gaan maar we weten allemaal: het is nu of nooit.”

Hengelo e.o.