Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Nieuwbouw Kalanderstraat echte eyecatcher in centrum Enschede

MaaiveldENSCHEDE - Op de oude plek van de Hema in Enschede staat een gloednieuw winkelpand. Blikvanger aan de Kalanderstraat.

Je ziet ze overal en ze vallen zelden op. Filialen van de Hema zijn als de rookworst die ze er verkopen: degelijk-Hollands, maar zelden specactulair . IJkpunten in het stedelijke landschap, vergroeid met hun omgeving en vaak jaren op dezelfde plek. Pas als je ze weghaalt, besef je dat er iets verdwenen is.

Grote verandering

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

In Enschede verdween de Hema twee jaar geleden van de plek waar het winkelwarenhuis al 83 jaar stond. Sinds 1932, zes jaar na de vestiging van de eerste Hema in Nederland, opende het eerste filiaal in Twente de deuren in het centrum Enschede. 

Tot 2015 dan,  het jaar van de grote verandering. Een nieuw onderkomen aan het Van Heekplein kwam in de plaats voor het vertrouwde, ietwat saaie hoekpand aan de Kalanderstraat waarvan je nooit besefte dat het bestond totdat het vorig jaar werd gesloopt.

Nieuw tijdperk

Over het nieuwe winkelpand dat er inmiddels op dezelfde plek staat is veel goeds te zeggen. Het werd letterlijk gebouwd op de fundamenten van de oude Hema, maar het markeert tevens de sprong in een nieuw tijdperk. 

Handhaving van het oude pand was geen optie. Iets nieuws beginnen in een pand dat zozeer verbonden is met een ander winkelmerk, is nooit slim. Wie iets anders wil dan een Hema, heeft geen andere keuze dan simpelweg opnieuw te beginnen.

Eyecatcher van BFAS

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Het nieuwe pand is een eyecatcher van de eerste orde. Het werd getekend door het Amsterdamse architectenbureau BFAS en betekent eigenlijk in alle opzichten een breuk met het verleden. De gevels zijn modern, met veel futuristisch spiegelend glas en gele gevelplaten voorzien van gaten. 

 Natuurstenen lijsten markeren de afzonderlijke gevels van het pand dat op een flexibele manier kan worden ingericht. Meerdere winkels zullen gebruik gaan maken van het pand dat qua hoogte en vormgeving eerder aansluit bij de bebouwing op het Van Heekplein dan bij de sobere winkelpanden in de directe omgeving.

Verrassing voor vaste bezoeker

Voor vaste bezoekers van de binnenstad Enschede zal het pand een verrassing zijn. Lopend door de Kalanderstraat kun je de hoge gevels al vanuit de verte zien. Van dichtbij valt de werking op van de hoge glasplaten en de fraaie ronding in de glazen entree. Veel meer dan de oude vertrouwde Hema trekt het nieuwe pand de aandacht en straalt het uit dat er ook in Enschede inmiddels een nieuw winkeltijdperk begonnen is.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen