Volledig scherm
© Frans Nikkels

AkzoNobel: ‘Nul lekkages in 2017’

ENSCHEDE - AkzoNobel wil eind 2017 geen enkele lekkage meer. Dat is de reactie van het bedrijf op het verscherpte toezicht dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft ingesteld. Sinds 2014 meldde het bedrijf elk jaar gemiddeld tien incidenten bij SodM.

AkzoNobel maakte haar ‘ambitie’ dinsdagavond bekend in de Usselerschool in Enschede, waar tijdens een informatieavond van de Stadsdeelcommissie West door Nils van der Plas, Directeur Zout, en Frank Haks, directeur Technologie antwoord werd gegeven op vragen.

Dat antwoord geven ging naar oordeel van veel aanwezigen moeizaam. Zo wilde Van de Plas niet ingaan op de vraag waarom een olielekkage pas een jaar na ontdekking was gemeld. Reden: dit is onderdeel van een onderzoek door het Openbaar Ministerie. Ook kwamen er diverse vragen over lekkages bij AkzoNobel van vóór 2014. Concreet werd gevraagd om een overzicht van lekkages sinds 1980. Daar sloot de Enschedese wethouder Hans van Agteren zich bij aan. Hij riep AkzoNobel op ‘het verleden inzichtelijk te maken’.

Onacceptabel
Maar Van der Plas deed geen enkele toezegging in die richting. Wel gaf hij omstandig aan dan lekkages ‘onacceptabel’ zijn. ,,Belangrijk is nu om daadkrachtig te zijn en alles te doen wat nodig is om herhaling te voorkomen.”

De concrete maatregelen komen neer op het saneren van de grond waar nodig, verscherpte controles van het leidingnetwerk, door surveillance, visuele bewaking, het plaatsen van peilbuizen en een proef om leidingtracés met een drone te bewaken. Tenslotte wordt, om lekkages te voorkomen, het leidingnetwerk versimpeld en compacter gemaakt, het inspectieplan aangepast en preventief leidingen vervangen, zoals 300 meter pekelleiding bij de Haimersweg.

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
88'
0-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Woonwagens blijven welkom in de gemeente Berkelland

Woonwagens blijven welkom in de gemeente Berkelland

  • Hier zitten de inwoners van Berkelland echt niet op te wachten (46%)
  • Prima, zolang het aantal standplaatsen maar niet wordt uitgebreid (24%)
  • Goed dat de standplaatsen behouden worden door de gemeente (31%)
681 stemmen