Dit trof de politie aan bij een recente huiszoeking in een drugspand aan de Rondostraat.
Volledig scherm
Dit trof de politie aan bij een recente huiszoeking in een drugspand aan de Rondostraat. © Politie Enschede

Audio | Glanerbrug snakt naar hulp van burgerwacht in strijd tegen junks en dealers

GLANERBRUG - Glanerbrug snakt naar de instelling van een Burgerwacht in de strijd tegen de drugsproblematiek die het grensdorp teistert. Woordvoerder Jeroen Sluik van Facebooksite Burgernet Glanerbrug hoopt dat het voorstel om een Burgerwacht in het leven te roepen snel kan rekenen op steun van politie en gemeente.

"We zijn er volop mee bezig en willen het professioneel aanpakken. De mensen van de Burgerwacht moeten goed worden getraind door de politie. Hoe moeten we optreden? Wat mogen we wel en niet? Hoe geef je een signalement door waar de politie goed mee uit de voeten kan? Het is duidelijk dat we elkaar nodig hebben", aldus Sluik.

Knokploeg
Hij benadrukt dat de Burgerwacht vooral toezicht houdt en beslist geen knokploeg wordt. Hij wijst verder op het belang van het plaatsen van borden in het dorp die wijzen op het gebruik van een buurtpreventie- app, 'zodat junks en dealers weten dat ze in de gaten worden gehouden'.

24/7
Wat Sluik betreft gaat de Burgerwacht volgende maand draaien, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Want dat is hard nodig, verzekert Sluik, nu de situatie in het dorp steeds grimmiger wordt. Sinds kort voelen buurtbewoners zich bedreigd en geïntimideerd door dealers en junks die steeds agressiever worden nu ze door krijgen dat burgers hen op de hielen zitten en alles melden via Burgernet, dat dossiers vormt.

Politiek
Omdat de tijd dringt, pleitte Niels van den Berg van Burgerbelangen deze week in de vergadering van stadsdeel Oost voor een extra bijeenkomst van de commissie over de drugsoverlast in Glanerbrug. Van den Berg en CDA'er Ton ten Vergert dienden eerder al vragen in over deze kwestie. Die mochten ze niet stellen omdat de antwoorden er nog niet zijn. Burgemeester Onno van Veldhuizen geeft die in de vergadering van 5 juli.

TV Enschede FM sprak met Jeroen Sluik over de burgerwacht. Beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Op meerdere plekken in Twente licht uit tijdens Earth Hour

Op meerdere plekken in Twente licht uit tijdens Earth Hour

  • Goed om stil te staan bij verandering klimaat! (35%)
  • Eén uur geen licht helpt het klimaat niet (54%)
  • Bij mij gaat elke zaterdag om 20:30 het licht uit (11%)
378 stemmen