Hier moet het nieuwe AZC komen, locatie Eschmarkerveld aan de Gronausestraat.
Volledig scherm
Hier moet het nieuwe AZC komen, locatie Eschmarkerveld aan de Gronausestraat. © Lars Smook

Audio | Omwonenden Azc Eschmarkerveld zijn ‘passieve’ politiek Enschede beu

ENSCHEDE - Als de staatssecretaris op Prinsjesdag zegt dat er asielzoekerscentra worden gesloten, of niet worden gebouwd, wat doet Enschede dan? En wat moet er gebeuren voor de wethouder opnieuw met het COA onderhandelt over de bouw van een azc op het Eschmarkerveld?

Het zijn vragen die omwonenden van het beoogde azc aan de Gronausestraat bezighouden. Antwoorden blijven achterwege.

Brief
Dick Buursink, voorzitter van de omwonendencommissie, stuurde vrijdag opnieuw een brief met vragen en opvattingen aan het college en de raadsleden. 

De respons op een eerste brief, een maand geleden, noemt oud-wethouder Buursink teleurstellend. Alleen EnschedeAnders en PvdA namen contact op met Buursink.

Enschede FM sprak met Dick Buursink. Beluister het fragment hier.

Passief
De omwonendencommissie behartigt de belangen van buurtbewoners. De bouw van het azc staat ter discussie, nu de vluchtelingenstroom lijkt opgedroogd. „Er speelt zoveel op dit moment, daar zou je op moeten anticiperen”, zegt Buursink.„Maar ik vind de gemeenteraad ontzettend passief.”

Volgens de commissievoorzitter zijn er volop vraagtekens te plaatsen. „Gaat azc Eschmarkerveld door? Misschien zonder vijfde gebouw, maar met een kleiner aantal bewoners? Hoe lang accepteert de gemeenteraad dat er niet gebouwd wordt op het terrein?”

Scenario’s
Buursink zinspeelt niet op het schrappen van de overeenkomst met het COA. Andere scenario’s, zoals een kleiner azc of een garantie voor opvang zodra er in de toekomst wel weer behoefte is, benoemt hij in de brief.

Meerdere raadsfracties hebben via hun website of een nieuwsbrief geroepen dat er snel duidelijkheid moet komen rondom het azc. Dat vindt Buursink te slap. "Wethouder Van Houdt wil graag vasthouden aan de afspraak met het COA, maar de gemeenteraad is de baas. Die zou de wethouder opnieuw naar de onderhandelingstafel kunnen sturen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

  • Dat is knap lullig voor het stel (5%)
  • Een huis is pas van jou als je het contract getekend hebt (12%)
  • De makelaar had ten minste open kaart kunnen spelen (83%)
60 stemmen