Volledig scherm
© Google Maps

Audio | Ook peilen in Lonneker

ENSCHEDE - Het onderzoek naar de grondwateroverlast breidt zich uit naar Lonneker. Er kwamen de afgelopen maanden veel meldingen binnen van Lonnekernaren die kampen met natte kelders en kruipruimtes. 

Bureau Tauw liet het dorp in zijn onderzoek naar de grondwateroverlast buiten beschouwing, maar gaat er in opdracht van de gemeente Enschede nu toch drie peilbuizen plaatsen. Deze worden morgen geplaatst aan de Voortsweg (tussen Schuttekamp en Spölminkkamp), aan de Demmerskamp (in het midden van het wijkje) en één aan de Dorpsstraat (aan de kant van de Oldenzaalsestraat). 

Dat Lonneker wordt meegenomen in het onderzoek is een verdienste van de dorpsraad. Die begon onlangs een eigen onderzoek naar natte kelders en kruipruimtes, omdat Lonnekernaren zich gepasseerd voelden in het onderzoek naar grondwateroverlast in Enschede-Noord, door Tauw.

De dorpsraad riep inwoners op om de grondwateroverlast bij haar te melden. Er kwamen 43 meldingen binnen, laat Matthie Kroezen, voorzitter van de dorpsraad weten. De meeste meldingen waren afkomstig van bewoners uit de omgeving van de Dorpsstraat en de Demmerskamp. Daar worden dus nu peilbuizen geplaatst. Ook krijgen Lonnekernaren die in de omgeving van de peilbuizen wonen volgende maand eenzelfde vragenlijst als die in Enschede-Noord is verspreid in de bus. 

Regenwater
De gemeente hoopt inzicht te krijgen in de aard en omvang van het probleem in Lonneker. Daarbij gaat het volgens Kroezen niet alleen om grondwateroverlast. Ook regenwater zorgt voor problemen. ,,Na de reconstructie van de Oldenzaalsestraat hebben enkele bewoners van die straat last van regenwater dat hun tuin inloopt, doordat de straat is opgehoogd", zegt Kroezen. ,,We hebben de gemeente ook maar meteen op dit probleem attent gemaakt."

De uitkomsten van de vragenlijst en het onderzoek van Tauw in Lonneker en vijf delen van Enschede bepalen of de gemeente maatregelen treft. Het gaat in Enschede om delen van Walhof-Roessingh (Min. dr. De Visserstraat/Minister Kuyperplein), Roombeek (Roomweg/Voortsweg), Stokhorst (Kotkampweg/Minkmaatstraat), Bolhaar (Mozartlaan/Wagnerlaan) en Boddenkamp. In totaal hebben in deze gebieden 3.346 huishoudens een vragenlijst ontvangen. De enquête is door 38 procent ingevuld, dat zijn 1.271 huishoudens. Het onderzoek wordt volgend voorjaar afgerond. 

TV Enschede FM sprak met Matthie Kroezen, voorzitter dorpsraad Lonneker. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

  • Je snapt niet dat zo iemand vrij mag rondlopen. (73%)
  • Tja, waar gefeest wordt zijn tegenwoordig altijd drugs te koop. (21%)
  • Loser. Hij had meer kunnen verdienen met anti-katerpillen. (7%)
479 stemmen