Willem Wilmink
Volledig scherm
Willem Wilmink © George Nusmeijer

Audio | Prachtgedicht Willem Wilmink vereeuwigd op geboortehuis Ali Libi

Het gedicht ‘Ben Ali Libi’ van Willem Wilmink wordt in Groningen vereeuwigd op het geboortehuis van de in de oorlog vermoorde goochelaar. Er komt een plaquette met daarop de zes laatste regels van Wilminks gedicht.

De Groningse stadsdichter Kasper Peters en bibliothecaris Douwe van der Bijl geven dit hun stad cadeau. Ze zijn diep geraakt door het levensverhaal van Ben Ali Libi, maar ook door de schoonheid van Wilminks gedicht.   Peters noemt dit werk ‘een gedicht dat knalt in je gezicht en één van de mooiste teksten ooit geschreven’.
Michel Velleman Ben Ali Libi is de artiestennaam van de Joodse goochelaar en illusionist Michel Velleman. Velleman is geboren in Groningen, in een heel klein arbeidershuisje aan de Kleine Haddingstraat. Later maakte hij als goochelaar carrière in Amsterdam.
Sobibor In 1943 werd de artiest door de Nazi’s vermoord in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Wilmink schreef In 1988 zijn beklemmende ode aan de goochelaar, dat tevens een aanklacht tegen onverdraagzaamheid is. Peters: „Het gedicht is nog steeds actueel en dat zal het helaas de komende honderd jaar ook blijven.”

Enschede FM sprak met  Kasper Peters, stadsdichter van Groningen. Beluister het fragment hier. 


Veiling Peters en Van der Bijl gaan de plaquette bekostigen via een boekenveiling en met steun van enkele sponsors. Ze hopen het volgend jaar mei te kunnen onthullen, met een bijeenkomst in de synagoge, die vlak bij het geboortehuis van Ben Ali Libi staat. Hij hoopt dat acteur/presentator Joost Prinsen het gedicht dan voor komt dragen. Prinsen schoot ooit op tv vol toen hij het gedicht van Wilmink voorlas.  

Het gedicht van Willem Wilmink 'Ben Ali Libi de goochelaar, voorgedragen door Joost Prinsen.

poll

Ondernemer in Geesteren zegt noaberschap met buren op

Ondernemer in Geesteren zegt noaberschap met buren op

  • Logische stap na een conflict met de buurt (41%)
  • Dit gaat wel heel ver (22%)
  • Bel De Rijdende Rechter, dan is het zo opgelost (37%)
329 stemmen