Volledig scherm
© Annina Romita

Audio | Scherper toezicht na aanslag op Enschedese moskee

ENSCHEDE - De politie houdt verscherpt toezicht bij de moskee aan de Tweede Emmastraat, die zaterdag doelwit was van een poging tot brandstichting. Er wordt vaker gesurveilleerd.

„Er zijn ook afspraken gemaakt over een beveiligingsplan”, zegt een woordvoerder, die niet wil toelichten wat dit precies inhoudt.

Opgepakt
Zaterdag werd een molotovcocktail naar de moskee gegooid. Er vielen geen gewonden en het gebedshuis raakte niet beschadigd. Een 33-jarige Enschedeër is als verdachte opgepakt. Hij zou in gezelschap zijn geweest van zeker één, maar mogelijk twee anderen. De politie kan nog niet niets zeggen over het motief.

Ministerie
Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) riep minister Ard van de Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie op om met de Enschedese moskeegangers te gaan praten. Dat gaat niet gebeuren. „Het ministerie onderhoudt landelijk nauw contact met de belangenorganisaties van de moslimgemeenschap. Er is veel begrip voor de zorgen die er leven. Lokaal is het een zaak van het Openbaar Ministerie en de politie, die intensief contact heeft met de moskeeën”, meldt Edmond Messchaert, woordvoerder nationale veiligheid bij het ministerie.

Grimmig
Marcouch zegt dat er niet te licht moet worden gedacht over dit voorval. Hij spreekt van een aanslag. „Dit gebeurt niet in een opwelling. Het maken en gooien van een molotovcocktail moet je voorbereiden. In de context van alle bedreigingen richting moslims kun je dit moeilijk zien als zo maar brandstichting. Het maakt de situatie grimmig.”

Camera's
De gematigde, van origine Marokkaanse moskee Allah’s Huis heeft beveiligingscamera’s aan de buitenkant. De beelden worden aan de politie overhandigd. Het is onbekend of de brandstichter(s) op de video’s te zien zijn.

Enschede FM sprak met Ahmed Marcouch, tweede kamerlid van de Partij voor de Arbeid: ,,Ik wil dat de minister van veiligheid en justitie in gesprek gaat met de islamitische gemeenschap." Beluister hieronder het fragment: 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

  • Goed beleid! Als mensen zich welkom voelen, komen ze nog eens terug (24%)
  • Foutparkeerders horen juist bestraft te worden (20%)
  • Pas de parkeertarieven aan: dan hoeft niemand fout te parkeren (55%)
225 stemmen