Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | Vijftig oplaadpalen erbij in Enschede, de parkeerder betaalt

ENSCHEDE - Enschede krijgt er in drie jaar tijd 50 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s bij. De kosten, zo’n 1.000 euro per paal, betalen de parkeerders.

De gemeente Enschede plaatst en exploiteert de oplaadpalen niet zelf. Volgens het college van B en W is dat een ‘risicovolle onderneming’ waarbij 5.000 tot 6.000 euro per jaar terugverdiend moet word en met de verkoop van elektriciteit. Daarom gaat de gemeente met marktpartijen in zee, die de oplaadpalen op verzoek van burgers in de openbare ruimte plaatsen en uitbaten. Op dit moment telt Enschede acht openbare laadpalen voor elektrische auto’s, die door één marktpartij worden geëxploiteerd.

Parkeerder betaalt
Tot eind 2018 heeft Enschede 50.000 euro beschikbaar om binnen de bebouwde kom in totaal 50 nieuwe oplaadpalen te kunnen installeren. Dat kan volgens de gemeente makkelijk worden bekostigd uit de parkeerinkomsten van de openbare oplaadplekken. Sinds 1 juli 2015 geldt bij laadpalen in betaald parkeerzones het reguliere parkeertarief. Dat levert voldoende op om nieuwe palen te kunnen betalen, aldus het college.

Voldoende?
Overigens is het nog maar de vraag of 50 extra oplaadpunten voldoende zijn voor Enschede, als meer mensen in de toekomst elektrisch gaan rijden. Eerder berekende de provincie dat in Enschede in 2020 mogelijk zo’n 230 openbare oplaadplekken nodig zijn. De gemeente houdt de behoefte in de gaten.

TV Enschede FM sprak met Theo Matton over de oplaadpunten. Hij is beleidsadviseur bij de gemeente Enschede. Beluister het gesprek hieronder terug.

 Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

  • Dat is knap lullig voor het stel (10%)
  • Een huis is pas van jou als je het contract getekend hebt (12%)
  • De makelaar had ten minste open kaart kunnen spelen (78%)
1238 stemmen