Directeur René Siteur
Volledig scherm
Directeur René Siteur © Lenneke Lingmont

Bieb Hengelo hoeft minder te bezuinigen

HENGELO - Bibliotheek Hengelo hoeft minder te bezuinigen dan vorig jaar was aangekondigd: geen 2 ton, maar 150.000 euro.

Directeur René Siteur reageert opgelucht. „We zijn hier hartstikke content mee.”


Dit jaar kreeg de bieb al 75.000 euro minder subsidie van de gemeente. Dat bedrag zou oplopen tot 2 ton structureel in 2018.

Maximaal

Maar in de Kadernota 2017-2020 die deze week werd gepresenteerd, stelt het college van B en W voor om dat bedrag met ingang van volgend jaar met 50 mille te verlagen. ‘Een bezuiniging van 150.000 euro is op dit moment het maximaal haalbare, zonder daarbij de kernfuncties van de bibliotheek onherstelbaar aan te tasten.’

Directeur Siteur is blij met de ‘korting’. Maar daarmee is de bibliotheek er nog niet. Volgens Siteur is het mogelijk om komende jaren een ton te bezuinigen op de personeelsformatie en de boekencollectie.

Inkomsten

De resterende 50.000 euro moet de bieb zelf gaan ‘verdienen’. Om de inkomsten te verhogen wil Siteur nieuwe ‘producten’ gaan aanbieden, met name in het sociale domein. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat de Belastingdienst en het UWV spreekuur gaan houden in het gebouw aan de Beursstraat.

„Het kán, maar het vraagt nog wel een flinke inspanning”, aldus de directeur. Op de huisvesting valt volgens hem niet te bezuinigen.

poll

Gemeente Almelo wil Gorterbrug verlichten tijdens islamitische feestdagen

Gemeente Almelo wil Gorterbrug verlichten tijdens islamitische feestdagen

  • Prima plan, die brug is er voor alle Almeloërs (12%)
  • Belachelijk voorstel, we leven hier in Nederland (68%)
  • Waarom verlichten ze die brug niet gewoon elke dag feestelijk? (20%)
429 stemmen