Volledig scherm
© Ivo Kruger

Brexit biedt UT kansen op extra Europees geld

ENSCHEDE - De Universiteit Twente kan financieel profiteren van de Brexit. Dat zegt UT-onderzoeker Paul Benneworth. De Europese geldstromen voor wetenschappelijk onderzoek vloeien nu nog voor een groot deel naar Engeland. Als die geldstroom stopt, zou Nederland daar een deel van kunnen krijgen.

Engeland staat in Europa op de eerste plaats als het gaat om het aantal en de kwaliteit van de wetenschappelijke onderzoeken. Op de tweede plaats staat Nederland. Het geld dat nu richting Engeland gaat, komt na de Brexit voor een deel wellicht beschikbaar voor Nederlandse universiteiten. De UT kan daar ook van meeprofiteren, verwacht Benneworth.

Benneworth komt uit Engeland maar woont sinds zeven jaar in Nederland. Hij werkt op de UT bij het Center for Higher Education Policy Studies, en is bij tal van onderzoeken betrokken.

Weinig zekerheid
Volgens hem is er in Engeland en Europa nog weinig zekerheid over de toekomst. „Het zal voor Engelse onderzoekers en studenten veel moeilijker worden te reizen en samenwerkingen aan te gaan. Dat geldt ook voor ons. Het wordt dus moeilijker, maar de andere kant is, dat het financieel goed voor ons uit kan pakken.’’

Twee jaar
Desondanks zullen veel onderzoeken voorlopig doorgaan. „Het duurt nog zeker twee jaar voor Engeland uit Europa is. Daarnaast zijn er ook andere samenwerkingsverbanden in Europa. Daarin kan Engeland blijven meedoen. Noorwegen en IJsland zitten ook in allerlei onderzoeken. En die zitten ook niet in de Europese Unie.”

poll

Omstreden zorgboer uit Enschede had geen diploma in de zorg

Omstreden zorgboer uit Enschede had geen diploma in de zorg

  • Als de overheid het toestaat, zal het wel niet nodig zijn (5%)
  • Schandalig, een zorgverlener moet gecertificeerd zijn (33%)
  • Praktijkervaring is bij die doelgroepen vele malen belangrijker (62%)
1830 stemmen