Volledig scherm
© ANP

CBR haalt voorspelbare vragen uit theorie-examens na onderzoek UT

ENSCHEDE - Rijvaardigheidsbureau CBR heeft na een onderzoek van Universiteit Twente de theorie-examens aangepast om de voorspelbaarheid tegen te gaan. De aanpassing is in reactie op een onderzoek van RTL Nieuws eerder dit jaar, waaruit bleek dat de examens met behulp van trucjes te maken zijn. Kandidaten hoefden niet eens de verkeersregels te kennen.

Rijscholen maakten volgens het onderzoek handig gebruik van voorspelbaarheid in de antwoorden om de leerlingen in korte tijd klaar te stomen voor het examen. "Voorspelbaarheid is niet in alle gevallen ongewenst'', laat een woordvoerster van het CBR weten.

Het rijvaardigheidsbureau liet Universiteit Twente en CITO onderzoek doen naar 4500 vragen en 3800 afbeeldingen. Op basis hiervan zijn enkele honderden vragen verwijderd en komt er een jaarlijkse controle

Tienduizenden
Het onderzoek van RTL toonde aan dat in vragen over bepaalde verkeerssituaties altijd hetzelfde type antwoord het juiste was. Door cursisten te wijzen op die voorspelbaarheid in de antwoorden hielpen rijscholen tienduizenden cursisten te slagen.

Remweg
Het CBR wil benadrukken dat geen enkele voorspelbaarheid vaker dan twee keer in een examen zit. "Sommige trucjes zijn ook nuttig en die vinden wij niet ongewenst", zegt de woordvoerster. "Zo zijn er vragen waarop het antwoord luidt dat de remweg langer wordt. Dat is heel belangrijk om te weten."

Volgens het CBR staat de boodschap overeind dat je alleen slaagt als je kennis van de verkeersregels hebt.

poll

Twentse gemeenten willen in 2050 energieneutraal zijn

Twentse gemeenten willen in 2050 energieneutraal zijn

  • Chapeau! Laten wij hier het goede voorbeeld geven (19%)
  • 2050 pas? Dat moet sneller kunnen (54%)
  • Volgens de president van Amerika is er toch geen klimaatprobleem? (26%)
68 stemmen