De politie deed sporenonderzoek in Hengelo
Volledig scherm
De politie deed sporenonderzoek in Hengelo © Lars Smook

Dood van geschudde baby Aniek in Hengelo 'nagespeeld'

ALMELO/HENGELO - De dood van baby Aniek wordt voor het oog van de camera's van justitie nagespeeld. Uit die reconstructie moet blijken of de negen maanden oude spruit door heftig schudden en slaan tegen het hoofd om het leven is gekomen, 20 februari in de ouderlijke woning aan de Javastraat in Hengelo.

Vader verdacht
Vader Hans ter H. (34) wordt vervolgd voor doodslag. Hij zou z'n dochtertje twee tot vijf maal per seconde door elkaar hebben geschud.   De Hengeloër zei in z'n eerste verklaring bij de politie dat Aniek een epileptische aanval had gekregen. Hij vertelde later dat hij vliegtuigje met haar speelde, waarbij het kind achter het bedje gevallen. Zelf spreekt de verdachte over 'een fataal ongeluk'. Hij zou niet zelf alarmnummer 112 hebben gebeld, terwijl hij de telefoon binnen handbereik had. Ook zou hij getuigen hebben gevraagd hun verklaring aan te passen.
Bloeduitstorting
Officier van justitie Evelien ter Braak verzette zich, bij de eerste behandeling van de strafzaak voor de Almelose rechtbank, tegen het op vrije voeten stellen van de verdachte. Zij wees op meerdere bloeduitstortingen bij Aniek, onder het hersenvlies en aan een beentje. Ze meldde dat Anieks moeder pertinent geen contact meer wil met haar eerdere partner.
Advocaat Taner Seker vroeg Ter H., die tweeëneenhalve maand vast zit, vrij te laten. Gewezen werd op het blanco strafblad, met alleen een 220 euro boete voor een vuurwerkpistool. De raadsman schilderde de verdachte af als modelburger, met 'een leuke baan en een eigen huis'. Door de detentie kan Ter H. amper de hypotheek betalen.
Rechtbankpresidente Christien Koppes en haar collega's wezen vrijlating af. De strafzaak over dit mogelijke voorbeeld van een 'shaken baby', zoals dit overlijden meestal wordt bestempeld, gaat 28 juni verder. Behalve de reconstructie loopt nog allerlei technisch onderzoek, ook naar een eerder incident in de zomer van 2015 en naar de persoonlijkheid van de verdachte.

poll

Lobby voor Twents als vak op basisscholen

Lobby voor Twents als vak op basisscholen

  • Goed initiatief om de streektaal levend te houden (46%)
  • Wat een onzin: wat heb je nu aan Twents? (9%)
  • Leer de kinderen Engels, daar hebben ze meer aan (46%)
1063 stemmen