Wethouder Mariska ten Heuw
Volledig scherm
Wethouder Mariska ten Heuw © TC Tubantia

Gemeente Hengelo: geen nieuwe bezuinigingen

HENGELO - Geen nieuwe bezuinigingen, geen extra belastingverhoging: de gemeente Hengelo heeft haar financiële zaakjes voor de komende vier jaar goed op orde. 

Er is zelfs, zij het beperkt, ruimte voor nieuw beleid. Zoals de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden voor de voetbalverenigingen Achilles’12, TVO Beckum en BWO en voor korfbalclub HKC.

Trots

Met gepaste trots presenteerde wethouder Mariska ten Heuw (Financiën) donderdag de Kadernota 2017-2020. „Voor het eerst sinds 2008 leggen we de raad een Kadernota voor zonder daarin nieuwe bezuinigingen aan te kondigen. Dat geeft rust en vertrouwen. We kunnen koers houden en enigszins ruimte creëren voor nieuw beleid.”


De Kadernota laat voor de komende vier jaar een structureel sluitend financieel perspectief zien. Over 2017 verwacht het college een positief resultaat van ruim zes ton, over 2018 een halve ton. Alleen voor 2019 voorziet het college een nadelig saldo, van 183.000 euro. Maar 2020 levert weer een plusje op: 23.000 euro.

Nieuw beleid

Het college wil onder andere investeren in versterking van zorg- en welzijnsorganisatie Wijkracht (twee keer vier ton, in 2017 en 2018). Verder wordt voorgesteld om geld uit te trekken voor vervanging van de vlonder in het Prins Bernhard Plantsoen, de wandelpaden om de vijvers van ’t Genseler en de bomen in de Troelstrastraat. Om de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden mogelijk te maken wordt de huur verhoogd tot 40 procent van de kosten.

Woonlasten

De lokale belastingdruk neemt nauwelijks toe. Huiseigenaren betalen in 2017 1,7 procent meer ten opzichte van 2016 en huurders 1,6 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde inflatiecorrectie van 1,2 procent.

poll

Bungalowpark in Holten wacht al half jaar op vluchtelingen

Bungalowpark in Holten wacht al half jaar op vluchtelingen

  • Niemand kon voorzien dat vluchtelingenstroom zo drastisch zou dalen (21%)
  • Wat een geldsmijterij met onze belastingcenten (73%)
  • Wie wil er überhaupt op een bungalowpark in Holten staan? (6%)
326 stemmen