Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelose (16) laat hond even los: boete van 149 euro

HENGELO - Hondenoverlast moet je aanpakken, daar is iedereen het over eens. Maar een boete van 149 euro opleggen aan een 16-jarig meisje? Daar verschillen de meningen over.

Linde Teunissen is er nog ontdaan van. Het Hengelose meisje (16) loopt maandagavond met haar kleine schapendoes Woezel in het park Slangenbeek, tussen de Kopenhagenstraat en de Parijsstraat. Ze laat Woezel los: de hond wordt wat minder lang uitgelaten omdat Lindes moeder een zweepslag heeft. Van achter het riet duiken ineens twee toezichthouders op.

Overstuur
De opsporingsambtenaren spreken haar meteen aan. Dat de hond niet los mag. En of ze haar identiteitsbewijs kan laten zien. „Maar die had ik niet bij me.” Linde wandelt overstuur naar huis, met in haar kielzog de twee boa’s in het busje. Haar ouders zijn woedend. “Ja, de hond moet aan de lijn. Maar waarom nou toch zo’n boete aan een zestienjarig meisje”, zegt haar moeder boos. Linde vraagt zich af waarom ze niet eerst een waarschuwing kreeg. „Dat was qua straf echt genoeg geweest. En hoe moet ik 149 euro betalen? Ik ben minderjarig.”

Uit zijn dak
Omdat Linde haar hond losliet op een kinderspeelplek is de boete zo hoog, zegt Fabian Daniluk, hoofd van afdeling Stadstoezicht. En van die plek, bij de Slangenbeekvijvers komen veel klachten. “Toen de controleurs bij de woning aankwamen, ging haar vader uit zijn dak. Hij beledigde de toezichthouders.” Volgens Daniluk wordt daarvan rapport opgemaakt.

Over waarom hondeneigenaars niet eerst gewaarschuwd worden, zegt hij: "De tijd van waarschuwen is voorbij. Dit is overlastfeit nummer 1. En zo duidelijk.”

Aangelijnd
Van 1 januari 2016 tot nu zijn in Hengelo 88 boetes uitgedeeld voor hondenoverlast. 53 keer voor mensen die hun hond niet aangelijnd hadden en op de openbare weg liepen (99 euro). 15 boetes gingen er naar mensen die hun hond los hadden lopen op een kinderspeelplaats. Kosten: 149 euro. Voor het niet opruimen van hondenpoep in de openbare ruimte zijn twee mensen bekeurd. Zij moeten 149 euro betalen.

poll

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

  • Je snapt niet dat zo iemand vrij mag rondlopen. (76%)
  • Tja, waar gefeest wordt zijn tegenwoordig altijd drugs te koop. (18%)
  • Loser. Hij had meer kunnen verdienen met anti-katerpillen. (6%)
305 stemmen