Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Hof velt over maand oordeel over vervolging van dakdrama Grolsch Veste

ARNHEM/ENSCHEDE Het Gerechtshof Arnhem besluit 7 november of de strafzaak moet wordt gestopt tegen twee verdachten van het dakdrama in de Grolsch Veste. De twee bouwers probeerden maandag bij het Hof af te dwingen dat het Openbaar Ministerie (OM) een eind maakt aan de zaak tegen hen. Zij vinden dat het OM na ruim vijf jaar het recht op vervolging heeft verspeeld.

Als het Hof het verzoek honoreert, betekent dat echter niet per se helemaal het einde van de strafzaak rond het drama. Behalve deze twee zijn er meer verdachten. Die hebben - nog - geen verzoek tot beëindiging gedaan.

Gewonden en doden
Het dakdrama voltrok zich op 7 juli 2011. Toen stortte bij de uitbreiding van de tribunes in het stadion van FC Twente een deel van het dak in. Daarbij vielen negen zwaar gewonden en twee doden: Dave Nijkamp (31) uit Nijverdal en Peter Burgers (24) uit Oldenzaal. De uitbreiding van het dak werd uitgevoerd door de Bouwcombinatie Grolsch Veste: gevormd door Te Pas Bouw, Dura Vermeer en Trebbbe, aangevuld met onderaannemer Voortman Staalbouw.

Fout op fout gestapeld
De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in een spijkerhard rapport dat de bouwers ‘fout op fout’ hadden gestapeld. Het OM merkte sindsdien in elk geval drie bedrijven als verdachten aan, en vier personen die daar werkten. Ruim vijf jaar later is er echter nog steeds geen zekerheid of het OM hen voor de rechter brengt, of het anders gaat afhandelen.

Kopstukken
De twee verdachten die nu naar het Hof zijn gestapt waren twee kopstukken van de bouwcombinatie. Het gaat om de huidig directeur Dinand van de B. van Goossens Te Pas Bouw en Hans R., de toenmalige uitvoerder van de uitbreidingsproject van het stadiondak. Zij vinden dat hen strafrechtelijk niets te verwijten valt. Het valt hen psychisch zwaar dat hen nu al vijf jaar lang een mogelijk proces boven het hoofd hangt.

poll

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

  • Je snapt niet dat zo iemand vrij mag rondlopen. (76%)
  • Tja, waar gefeest wordt zijn tegenwoordig altijd drugs te koop. (18%)
  • Loser. Hij had meer kunnen verdienen met anti-katerpillen. (6%)
305 stemmen