Volledig scherm
© RGBStock

Krimp aantal basisschoolleerlingen Twente gaat door

ENSCHEDE - De daling van het aantal basisschoolleerlingen zet naar verwachting de komende jaren ook nog door. Met name in krimpregio's is dit het geval, terwijl in de vier grote steden het aantal 4- tot 12 jarigen juist groeit en naar verwachting ook (tot 2023) zal blijven groeien.

Dat voorspellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in hun bevolkingsprognose 2016. De afgelopen zeven jaar daalde het aantal 4- tot 12-jarigen al fors in onze regio.

In de periode 2009 tot 2015 kromp het aantal basisschoolleerlingen het hardst in de gemeente Tubbergen en Dinkelland. Daar zag men het aantal leerlingen afnemen met 17%.

Verwachte daling
Van 2015 tot 2023 daalt het aantal basisschoolkinderen gemiddeld met nog eens 25%, met uitschieters naar 30,9% in de gemeente Dinkelland. Dinkelland staat hiermee landelijk in de top 10 van grootste krimpgemeenten.

Kortom, de voorspelling is dat het aantal leerlingen in de gemeente Dinkkelland in 15 jaar tijd gaat halveren (periode 2009-2023 - 47%). Borne en Enschede doen het relatief goed met een respectievelijke daling van -4% en -2,5%.

Kaart

poll

Carmel College Oldenzaal hoeft omstreden docent niet terug te nemen

Carmel College Oldenzaal hoeft omstreden docent niet terug te nemen

  • Radicale maatregel voor iemand die zijn mening uit (30%)
  • Prima, hieraan moeten mijn kinderen niet worden blootgesteld (50%)
  • Maar wat als de man extreemlinks was? (20%)
20 stemmen