Op de plek waar het lichaam van Sandra van Duijk is gevonden staat een piketpaaltje van de politie met een witte roos ernaast.
Volledig scherm
Op de plek waar het lichaam van Sandra van Duijk is gevonden staat een piketpaaltje van de politie met een witte roos ernaast. © Annina Romita

Misdaadjournalist veroordeeld voor smaad na moord op Sandra van Duijl

ALMELO/ENSCHEDE/WEZEP - Freelance-verslaggever Hendrik Jan K. (61) is veroordeeld voor smaad in de moordzaak op de 18-jarige Sandra van Duijl in Enschede. Op zijn website www.misdaadjournalist.nl wees hij haar ex-vriend Dave aan als moordverdachte, terwijl deze part noch deel aan het levensdelict had. Hij stond met volle naam en foto zonder balkje op K.'s crime-site.

Dat strafte de Almelose politierechter Gerlof Meijer af met een voorwaardelijke boete van 500 euro. Bovendien moet de misdaadspecialist uit Wezep het slachtoffer 1.000 euro smartengeld betalen. Sandra's vriend Thijs van Z. (21) bekende het wurgen van de jonge Enschedese, in een bosgebied aan de stadsrand. Hij is veroordeeld tot jeugddetentie en een behandeling.

Facebook-pagina's
K.'s verdediging was verre van sterk. De schrijver van een reeks misdaadboeken (van 'Moorden op zwarte Kousen' tot 'Echte mannen eten wel Kaas') voerde aan dat hij alleen had doorgegeven wat al op ruime schaal in de social media rondging. Hij was getipt dat Dave bezig was zijn Facebook-pagina te 'schonen', nadat het ontzielde lichaam van Sandra was gevonden. ,,Het eerste wat je na een moord doet, is Facebook-pagina's checken voor beeld'', zei de verdachte.

'Betreurenswaardig en vervelend'
Hij noemde het 'betreurenswaardig en vervelend' dat hij de verkeerde verdachte had aangewezen. ,,Ik heb het bericht zo snel mogelijk weggehaald toen ik hoorde dat het niet klopte.'' Volgens K. stond de beschuldiging een dag online. Hij verweerde zich door te zeggen dat hij de onterecht beschuldigde Dave of zijn familie niet kon bereiken.

Volgens de aanwezige Dave durfde hij twee weken niet thuis te slapen. Voor velen gold het oude adagium waar rook is, is vuur. ,,Ik werd op de moord aangesproken. Ik werd eerst met volle naam genoemd en met een foto zonder balkje.''

Eerlijk
Rechter Meijer stelde K. een gewetensvraag: vond hij de berichtgeving onhandig of beriep K. zich op zijn journalistieke vrijheid? De misdaadjournalist antwoordde eerlijk: ,,Het is geen journalististieke vrijheid om onjuistheden te publiceren.''

Check, check, dubbel-check
De officier van justitie vond dat K. een grens had overschreden. Dat had weer zou kunnen gebeuren, zoals K. aanvoerde? Een journalist hoort aan check, check en dubbel-check te doen, vond zij. De rechter volgde precies haar strafeis. Hij wees K. op zijn verantwoordelijkheid. ,,U zet het op internet.'' Het onterecht plaatsen van foto's noemde hij 'extra zuur'.

poll

Gemeente Almelo wil Gorterbrug verlichten tijdens islamitische feestdagen

Gemeente Almelo wil Gorterbrug verlichten tijdens islamitische feestdagen

  • Prima plan, die brug is er voor alle Almeloërs (13%)
  • Belachelijk voorstel, we leven hier in Nederland (67%)
  • Waarom verlichten ze die brug niet gewoon elke dag feestelijk? (20%)
476 stemmen