Volledig scherm
Moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede © Rikkert Harink

Moskeegemeenschap niet angstig door brandbom: 'We weten niet wat het motief is'

ENSCHEDE - Volgens bestuursvoorzitter Hassan Adlouny van de moskee Allah’s Huis in Enschede is de moskeegemeenschap niet angstig geworden door de brandbom van zaterdag. Hij wil ook niet speculeren over het motief. “Er is in de maatschappij momenteel veel onrust en er speelt van alles. Dit levert een negatieve bijdrage aan de sfeer. Maar we moeten ook oppassen: we weten gewoon nog niet wat het motief is van de daders. Gissen is missen”, zegt hij.

Een 33-jarige man uit Enschede heeft zaterdagavond een molotovcocktail in de richting van de moskee aan de Tweede Emmastraat gegooid. De brandbom raakte het pand net niet, maar er ontstond wel brand. De man is opgepakt.

'Hoog bezoek'
Eerder zijn rond de moskee al beveiligingscamera’s op gehangen om vandalen af te schrikken. De beelden worden aan de politie overhandigd voor dit onderzoek.
Vorige week kregen diverse moskeeën in Nederland brieven met Nazistische tekens en de tekst dat 'zij binnenkort hoog bezoek krijgen, varkens'. Het Openbaar Ministerie verklaarde deze discriminerende en beledigende boodschap strafbaar.

Gesprek
Adlouny zegt eigenlijk wel met de daders in gesprek te willen gaan, mochten er racistische motieven zijn. “Want we moeten het samen doen. Laten we vooral kijken en zoeken naar de gelijkenissen, niet naar waarin wij verschillen. Verdiep je in elkaar, lees de krant, word wakker! Ik ben niet boos, ik vind het vooral zuur dat dit is gebeurd.”

Hij typeert de sfeer met de omwonenden als goed en daar wil hij aan blijven werken. “Onze moskee is heel open, we betrekken de buurt bij heel veel dingen. We geven rondleidingen, hebben familiedagen, doen mee aan open dagen… Daarom is dit ook zuur, voor ons en de buurt.”

poll

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

  • Belachelijk, met hetzelfde gemak gooi je het in de prullenbak (25%)
  • Goed idee, dat zorgt ongetwijfeld voor minder zwerfafval (16%)
  • Laten ze boetes uitdelen in plaats van papieren zakken (59%)
979 stemmen