Foto: Thinkstock
Volledig scherm
Foto: Thinkstock

Nederlanders tevreden met buren, vooral de inwoners van Tubbergen

ENSCHEDE - Nederlanders zijn tevreden over de buren. Dat geldt helemaal voor inwoners van de gemeente Tubbergen. Dat blijkt uit de resultaten van het grote Buurtonderzoek van De Twentsche Courant Tubantia.

Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek. Liefst 85 procent van de Nederlanders vindt het contact met de buren prima.

Buren helpen
Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders met alle liefde de buren helpen: 82 procent van de respondenten neemt een pakje aan voor de buren, driekwart van de buren helpt elkaar als dat nodig is. Een derde van de respondenten doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen.

Tubbergen nummer 1 in regio
In deze regio steekt de gemeente Tubbergen er met kop en schouders bovenuit. Inwoners beoordelen hun buurt met het allerhoogste cijfer: 8,2. De meeste inwoners van Tubbergen kennen hun noabers en 99 procent vindt de eigen buurt veilig.

Landelijk geeft slechts 2 procent van de mensen aan dat er helemaal geen contact is met de buren. 3 procent heeft wel eens ruzie met de buren of wil om hen verhuizen. Daarentegen beschouwt één op de vijf Nederlanders de buren als vrienden.

Veilig gevoel
Ook over de directe woonomgeving zijn Nederlanders behoorlijk positief: 92 procent van de deelnemers voelt zich veilig in de buurt. „De cijfers voor veiligheid zijn opvallend hoog en ook de waardering van het contact met de buren is hoger dan ik had verwacht”, reageert Maarten van Ham, hoogleraar stedelijke vernieuwing aan de TU Delft.

„Ik kan niet anders concluderen dan dat het eigenlijk ongelofelijk goed gaat.”

Verbeterpunten
Wensen voor verbeteringen zijn er ook: door het hele land heen wordt geklaagd over het slechte onderhoud van het openbaar groen in de wijk. De bezuinigingen op het groenonderhoud in veel gemeenten stemt mensen niet blij.

poll

Ondernemer in Geesteren zegt noaberschap met buren op

Ondernemer in Geesteren zegt noaberschap met buren op

  • Logische stap na een conflict met de buurt (45%)
  • Dit gaat wel heel ver (15%)
  • Bel De Rijdende Rechter, dan is het zo opgelost (40%)
53 stemmen