Wilfried van der Zande wacht na de uitspraak van de rechter af.
Volledig scherm
Wilfried van der Zande wacht na de uitspraak van de rechter af. © Lars Smook

Rechter geeft Wilfried uit Hengelo gelijk

HENGELO Hengeloër Wilfried van der Zande is in zijn juridische strijd tegen zijn voormalige werkgever ict-bedrijf Telindus door de rechtbank in Utrecht op alle punten in het gelijk gesteld.

Van der Zande kwam in 1994 via een gesubsidiëerde Melkertbaan in dienst van de gemeente Hengelo. Als conciërge en ict-medewerker met een contract voor onbepaalde tijd, werd hij in de loop der jaren bij diverse bedrijven gedetacheerd.

Fitis, onderdeel van Stichting Werkvoorzieningsbedrijven (SWB), nam de zorg voor deze contracten destijds over. Via Fitis werd hij geplaatst bij Telindus, als gedetacheerde voor twee jaar met de toezegging dat hij bij goed functioneren een vaste baan zou krijgen. Het contract werd twee maal verlengd met telkens een jaar. Daarna werd hij door Telindus op straat gezet.

Mangel
In de rubriek ‘In de mangel’ in deze krant werd aandacht besteed aan zijn zaak. Hoe is het mogelijk dat hij met een contract voor onbepaalde tijd bij de SWB/Fitis aan de kant werd geschoven door Telindus waardoor hij in de ww belandt? Dat was de vraag.

Andere baan
Het bedrijf gaf bij de rechter aan dat Van der Zande in een heel andere baan terechtkwam dan voorheen en dat hij buitengewoon veel begeleiding nodig had, maar de rechtbank veegt de vloer aan met deze argumenten. „In de nieuwe arbeidsovereenkomst worden niet wezenlijk andere vaardigheden en verantwoordelijkheden vereist dan in de vorige.” De rechtbank vonnist dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd nog altijd geldt. Telindus moet hem weer in dienst nemen en bovendien loon doorbetalen.

Afwachting
Van der Zande is nu in afwachting van wat Telindus op korte termijn gaat doen. Gemeenteraadslid Leo Janssen van Lokaal-Hengelo heeft zich zijn lot aangetrokken. „De gemeente dan wel SWB/Fitis moet haar verantwoordelijkheid nemen en hem weer in vaste dienst nemen. De gemeente heeft deze situatie gecreëerd, niet Telindus. Al is diens gedrag laakbaar gebleken. De toekomst voor Wilfried ligt ook niet bij deze werkgever. Wij zullen middels een brief het college hierover aan spreken”, aldus Janssen.

poll

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

Droomhuis Holtens stel paar uur voor tekenen koopcontract verkocht aan een ander

  • Dat is knap lullig voor het stel (10%)
  • Een huis is pas van jou als je het contract getekend hebt (11%)
  • De makelaar had ten minste open kaart kunnen spelen (78%)
1442 stemmen