Volledig scherm
Het verven van de betonblokken was vrijdagmiddag een klein evenement, met de Enschedese dragqueen Rainbow Janny er ook bij. © Lenneke Lingmont

Regenboogblokken in Hengelo en minuut stilte voor Orlando

HENGELO Tergend langzaam liep de verf vrijdagmiddag uit over de grijze betonblokken op het Van der Dussenplein tussen het stadhuis en winkelcentrum Thiemsbrug. Elke kubus kreeg een eigen kleur: Hengelo is nu ook een zichtbare ‘regenbooggemeente.’ Gastvrij en tolerant voor lhbt’ers: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Negen raadsleden hadden zich gemeld voor de verfklus en de regie en organisatie van de operatie was in handen van kunstenaar Pier van Dijk. Die weet daar wel raad mee. Zo had Van Dijk voor deze bijzondere gelegenheid roze overalls meegenomen voor de politici. Blazend op een snerpend scheidsrechtersfluitje - ‘vanwege de tsunami van sportevenementen’ - gaf hij het signaal om de verfblikjes om te draaien.

Minuut stilte

Jonge blazers van de muziekschool speelden een stemmig wijsje, cultuurwethouder Claudio Bruggink sprak kort en dragqueen Rainbow Janny zong een emanciperend lied. Er was ook een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in de homoclub in Orlando, vorige maand. En stadsdichter Marijke Agterbosch droeg een kort gedicht voor. Het is te lezen op een plaquette op één van de blokken.

‘Doorgaan’

Het moet niet bij de gekleurde blokken blijven, vinden de raadsleden Onno Fiechter (VVD) en Kristel Veneberg (D66). Ze gaven, samen met CDA’er Ben van Veen, de aanzet voor de ‘regenboogstad.’

poll

Almelo zet wietkwekers meteen het huis uit

Almelo zet wietkwekers meteen het huis uit

  • Goed plan want ze doen iets strafbaars en gevaarlijks (78%)
  • Zo druk je ze alleen maar verder de criminaliteit in (11%)
  • Focus je op de dealer in plaats van de kweker (11%)
374 stemmen