Volledig scherm
Flatwoningen aan de Zernikestraat. © Frans Nikkels

Ruzie over stookrekening Hengelo uit impasse

HENGELO Wooncorporatie Welbions gaat een pakket energiebesparende maatregelen uitvoeren na een conflict over de stookkosten met bewoners van de Zernikestraat.

Ben Geelen, die namens de bewoners van 185 appartementen aan de Zernikestraat felle strijd leverde tegen de hoge energierekeningen, reageert uitgelaten. „Dit is geweldig nieuws. Ik hang de vlag uit.” Daar heeft hij ook alle reden toe. De uitkomst van een onderzoek van de landelijke Woonbond, gevestigd in Amsterdam, komt de bewoners in alle opzichten tegemoet. Welbions had vooraf al gezegd alle aanbevelingen van de bond te zullen opvolgen.
Zo wordt de verwarmingsinstallatie van de woningen verbeterd; onderdelen worden vervangen en de installatie wordt opnieuw ingeregeld. Ook alle zogenoemde ‘voetventielen’ worden vervangen en alle leidingen van de installatie, zowel binnen als buiten de woningen, worden geïsoleerd. De radiatoren worden voorzien van dynamische thermostaatkranen waarmee de bewoner zelf de warmte in huis kan regelen en er komen gigajoule-meters in het onderstation om nauwkeuriger te kunnen meteren. Bewoners die nog geen dubbel glas hebben laten plaatsen, krijgen die mogelijkheid alsnog.

Energiezuiniger

„Als we alle maatregelen in de Zernikestraat hebben uitgevoerd, mag je er vanuit gaan dat de woningen energiezuiniger worden”, zegt Schipper. „We gaan de verbeteringen flat voor flat uitvoeren, buiten het stookseizoen om. Voor het seizoen 2017 willen we alles hebben afgerond.”
Ten aanzien van de rekeningen, sommige bewoners moeten naast hun voorschot soms wel tot 1.500 euro bijbetalen ook omdat ze achterstanden hebben opgelopen, bekijkt Welbions of er correcties moeten worden toegepast. In twee gevallen is dat al gebeurd. „We willen mensen met achterstanden in de betaling gaan begeleiden”, zegt Bert Schipper.

poll

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

  • Terecht, je blijft van een ander af (61%)
  • Als je loopt te sarren, kun je een tik verwachten (26%)
  • Hoe minder aandacht hiervoor, hoe beter (13%)
851 stemmen