Mariska ten Heuw
Volledig scherm
Mariska ten Heuw © TC Tubantia

SP-wethouder blijft Hengelo trouw: niet naar Tweede Kamer

HENGELO - SP-wethouder Mariska ten Heuw blijft Hengelo trouw. Ze heeft op dit moment niet de ambitie om de overstap te maken naar de Haagse politiek. Of zoals ze het zelf zegt: „Ik ben hier nog niet klaar.”

Afgelopen maandag presenteerde de SP de concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Ook de naam van Ten Heuw staat op die lijst: op een onverkiesbare 42ste plaats. „Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt. Maar normaal gesproken is een 42ste plaats niet verkiesbaar. Gezien de huidige stemming in het land is het niet realistisch dat je dan in de Kamer komt.”

Gepolst

De partijleiding heeft Ten Heuw wel gepolst voor een hogere plek op de kandidatenlijst. „Ze hebben me gevraagd om daarover na te denken. Een moeilijke afweging? Uiteindelijk was ik er wel snel uit. Ik heb heel duidelijk nee gezegd. Ik ben tevreden met m’n 42ste plaats. Daar heb ik zelf voor gekozen. Ik zal dus ook geen campagne voor mezelf voeren om hogerop de lijst te komen.”

Het is een duidelijke keuze voor Hengelo. Ten Heuw (45) wil haar karwei afmaken. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2014, kreeg ze bijna 5.000 stemmen en werd de SP de grootste collegepartij. „Dat schept verantwoordelijkheden. Voor mij weegt de opdracht van de Hengelose kiezers zwaarder dan een verkiesbare plek voor de Tweede Kamer.”

poll

Lobby voor Twents als vak op basisscholen

Lobby voor Twents als vak op basisscholen

  • Goed initiatief om de streektaal levend te houden (45%)
  • Wat een onzin: wat heb je nu aan Twents? (9%)
  • Leer de kinderen Engels, daar hebben ze meer aan (46%)
931 stemmen