Volledig scherm
De sluis bij Eefde. foto Ab Hakeboom

Stremming scheepvaart door blikseminslag in sluis bij Eefde

HENGELO/EEFDE - Door een blikseminslag kan de sluis in het Twentsekanaal bij Eefde sinds zondagmiddag niet meer schutten. Rijkswaterstaat werkt aan herstel van de sluis, maar weet nog niet hoe lang de stremming voor het scheepvaartverkeer gaat duren.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde maandagmiddag dat er op dat moment aan weerszijden van de sluis in totaal vijftien schepen lagen te wachten.

Kwetsbaar
Van en naar de combiterminal CTT in Hengelo zijn acht schepen onder weg. “Het gaat om vier schepen met afval voor Twence en vier schepen met containers voor Twentse bedrijven als Vredestein, Akzo en Grolsch. Daarvan liggen er nu twee vast bij Eefde”, aldus Anne-Ruth Scheijfgrond van CTT in Hengelo. Ze geeft aan dat het defect met de sluis nog eens duidelijk maakt hoe kwetsbaar het vervoer over water van en naar Twente is. Dat moet veranderen door de aanleg van een tweede sluis bij Eefde. Hiermee wordt volgend jaar gestart. “Die sluis zal echter pas in 2020 klaar zijn.”

Schade
Over financiële gevolgen van het huidige defect aan de sluis bij Eefde kan ze nog niks zeggen. “Dat is nu nog niet te overzien, maar als de sluis lang buiten werking is, kan de schade snel oplopen.”

poll

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

  • Belachelijk, met hetzelfde gemak gooi je het in de prullenbak (25%)
  • Goed idee, dat zorgt ongetwijfeld voor minder zwerfafval (16%)
  • Laten ze boetes uitdelen in plaats van papieren zakken (59%)
1202 stemmen