Volledig scherm
© Annina Romita

Taakstraf voor hulpverlener Mediant na ontucht met patiënte

ENSCHEDE/ALMELO - Voormalig hulpverlener Robert T. (49) van zorginstelling Mediant is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden vanwege het plegen van ontucht met een patiënte.

Ook kreeg de Hengeloër een taakstraf van 180 uur opgelegd en moet hij in behandeling bij een praktijk voor psychotherapie en psychologische hulp.

De ontucht werd gepleegd terwijl de vrouw hulp kreeg van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het slachtoffer had zich gemeld voor crisisopvang. De seksuele handelingen vonden onder meer plaats in de behandelkamer van Mediant.

Nu wel vervolging
De ontucht had vier jaar geleden plaats, maar T. moest zich pas vorige maand verantwoorden voor de rechter. De vrouw deed weliswaar aangifte van seksuele handelingen, maar de officier van justitie besloot destijds af te zien van vervolging.

Ze maakte daartegen bezwaar bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waarna het OM de man alsnog strafrechtelijk vervolgde. Het leidde uiteindelijk vrijdag tot het vonnis van de rechtbank Almelo.

Nooit meer in de zorg
Uit de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege uit 23 oktober 2015, die aan een beroepsverbod voorafging, blijkt dat de hulpverlener naast het seksuele contact met de vrouw ook contact zocht met een tweede patiënte. In dat geval kwam het niet tot seksuele handelingen om dat de patiënte dat niet wilde.

De man stelde volgens het tuchtcollege in beide gevallen zijn lustgevoelens voorop, waarbij 'schade aan patiënten voor lief is genomen'.

Na de uitspraak gaf T. zelf al aan ook nooit meer in de zorg te willen werken.

poll

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

  • Goed beleid! Als mensen zich welkom voelen, komen ze nog eens terug (24%)
  • Foutparkeerders horen juist bestraft te worden (21%)
  • Pas de parkeertarieven aan: dan hoeft niemand fout te parkeren (54%)
257 stemmen