Volledig scherm
© Thinkstock

TNO en UT ontwikkelen samen robots

ENSCHEDE. Onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Twente bundelen hun activiteiten op het gebied van robotica in het open innovatiecentrum i-Botics. 

Samen met gespecialiseerde bedrijven gaan ze robots ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld moeilijke onderhouds- en inspectiewerkzaamheden.

Moeilijke taken
​Naast een samenwerkingsverband realiseren de TNO en UT onderzoeksfaciliteiten waar robots getest kunnen worden. “Robots wil je het liefst inzetten voor gevaarlijke of moeilijke taken. Voordat deze in de werkomgeving kunnen worden ingezet, moeten de robots getest worden in een realistische omgeving. Deze testomgeving ontbreekt nog voor veel industrieën”, aldus Arjen de Jong van TNO. Hij neemt de zakelijke kant van de samenwerking op zich.

Uitkomst
Stefano Stramigioli, hoogleraar Advanced Robotics bij de UT, draagt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van nieuwe robottoepassingen. “Met robotica maken we een veiligere werkomgeving in veel industrieën mogelijk”, aldus Stramigioli. “Maar ook bij het verrichten van fysiek zwaar werk bieden robots uitkomst. Er zijn tal van mooie voorbeelden hoe robotica en machines mensen kunnen ondersteunen bij het veiliger, beter en eenvoudiger doen van hun werk.” Door de samenwerking met de UT wordt TNO na ruim twee jaren weer actief in deze regio. Tot 2014 had het onderzoeksinstituut een eigen vestiging in Twente.

poll

Angst voor rellen: gemeente Hengelo verbiedt oefenduel Jong Twente

Angst voor rellen: gemeente Hengelo verbiedt oefenduel Jong Twente

  • Terecht dat gemeente geen enkel risico wil lopen (16%)
  • Waar gaat het heen als zelfs duels van Jong FC Twente worden afgelast? (26%)
  • Gewoon hard aanpakken die gasten als ze zich misdragen (58%)
1673 stemmen