Volledig scherm
Archiefbeeld Wilminktheater © Lenneke Lingmont

Tukkers balen bij uitjes van hoge entreeprijzen, maar betalen wel

ENSCHEDE - Inwoners van Twente en de rest van de provincie klagen over de hoge entreeprijzen voor uitjes, maar geven wel veel geld aan uit culturele uitstapjes. Gemiddeld betalen Overijsselaars 250 euro per jaar uit aan culturele uitjes. Daarmee staat Overijssel op plek twee van Nederland.

Alleen Groningers geven gemiddeld meer uit: 350 euro. Het landelijk gemiddelde ligt op 198 euro.

3 á 4 keer erop uit
Inwoners uit Overijssel maken gemiddeld 3,7 culturele uitjes per jaar, maar zouden het liefst 6,4 keer per jaar eropuit willen gaan. Volgens 49 procent van de inwoners weerhouden de kosten hen om vaker een cultureel uitje te maken.

Grootste ergernissen
De grootste ergernissen bij een dagje uit zijn de dure entreeprijs (48 procent), drukte (32 procent) en vieze toiletten (32 procent).

Bijna de helft van de Overijsselaars (46 procent) is tevreden met het cultuuraanbod in de provincie. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde (51 procent). 

Liever naar museum dan naar concert
Onder Overijsselaars is museumbezoek met 36 procent het meest populair. Het meest favoriete museum in Overijssel is Museum De Fundatie in Zwolle, waar beeldende kunst is te zien.·Na museumbezoek zijn het bezoeken van een musicalvoorstelling (30 procent) en het bezoeken van een popconcert (27 procent) de meest favoriete cultuuruitjes.

De cijfers zijn afkomstig van bureau SAMR, dat onderzoek deed naar de participatie en de waardering van cultuur door Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

poll

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

'Foutparkeerders in Hengelo niet meteen op de bon'

  • Goed beleid! Als mensen zich welkom voelen, komen ze nog eens terug (24%)
  • Foutparkeerders horen juist bestraft te worden (21%)
  • Pas de parkeertarieven aan: dan hoeft niemand fout te parkeren (55%)
222 stemmen