Volledig scherm
Bron: Vimeo

Twents bedrijf bouwt met hologram: via bril zien wat eindresultaat wordt

GOOR - De showroom van sprinklerbedrijf Aquaplus in Goor moet nog worden gebouwd, maar de eigenaren kunnen nu het eindresultaat al zien. Rara, hoe kan dat? Ze kijken door een geavanceerde 3D-bril.

Boven de vergadertafel lijkt een afbeelding van het nieuwe pand van Aquaplus te zweven. Kijkend door de Microsoft Hololens stappen Lucas en Fons Haafkes er al rond. „Star Wars in Twente”, lachen de eigenaren van het aannemingsbedrijf uit Goor en Enschede.

Van bouwtekening tot hologram
Met hulp van softwarebedrijf Smart2it uit Hengelo zijn bouwtekeningen verwerkt tot hologrammen. Ze worden zichtbaar met de hololens. Het hologram kreeg bekendheid door sciencefictionseries als Star Trek en doet nu zijn intrede in de wereld van het bouwen. „Deze technologie maakt de bouw 30 procent sneller en 10 procent goedkoper.”

Virtueel door de nieuwbouw
Gebruik van de hololens maakt het mogelijk, nog voordat de fundering is geslagen, met alle betrokken partijen de nieuwbouw tot in detail vast te leggen. „Je zit aan tafel met architect, constructeur, interieurarchitect, installateur en schilder en gaat samen virtueel door de nieuwbouw die boven je lijkt te hangen. De opdrachtgever krijgt een perfect beeld van hoe de werkelijkheid zal zijn. Het voorkomt dat je tijdens de bouw zaken moet aanpassen”, aldus Lucas en Fons Haafkes.

Het duo presenteert de nieuwste techniek op het gebied van bouwen woensdag als Nederlandse primeur tijdens de viering van het 90-jarige jubileum van hun bedrijf. Daarmee steken ze bouwers als BAM en Dura Vermeer de loef af.

Brillen uit Amerika
De hololenzen, geavanceerde 3D-brillen, zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar. Smart2it haalde er zelf een paar uit Amerika. Behalve voor Aquaplus in Goor maakt Haafkes er gebruik van voor de laatste fase van het nieuwe Twickel College in Hengelo en verbouw van het oude Polaroidgebouw in Enschede. Ook de eerste particulier heeft zich al gemeld.

De Microsoft Hololens wordt verder onder meer door VolkerWessels gebruikt bij de aanleg van de N18 tussen Groenlo en Enschede. Dat is te zien op het filmpje hieronder.

Leest u dit artikel in de Tubantia-app? Klik dan hier om het filmpje te bekijken.

poll

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

Man (31) opgepakt na slaan Powned-verslaggever Dennis uit Glanerbrug

  • Terecht, je blijft van een ander af (61%)
  • Als je loopt te sarren, kun je een tik verwachten (26%)
  • Hoe minder aandacht hiervoor, hoe beter (13%)
836 stemmen