Volledig scherm
Van links naar rechts: Isabelle van der Does, coach Wouter Vijselaar, Nienke Reinders, Pepita Reith, presentator Joris Putman en Sophie van den Bergh. Foto: Lars Smook

Twentse tieners maken met deze 2 duurzame uitvindingen kans op titel

ENSCHEDE - Twentse scholieren doen volop mee in de race om het meest duurzame idee van Nederland. Zondag presenteerden ze voor de camera’s van RTL 4-programma Greentech hun vindingen.

Straten en plantsoenen vol vuurwerkresten in januari? Dat moet anders kunnen, dachten Nienke Reinders, Pepita Reith, Sophie van den Bergh en Isabelle van der Does (allemaal 11) van de Prinses Marijke School uit Nijverdal.

Vuurwerk met bloemenzaadjes
Wat zou de wereld er mooi uitzien als bestaand vuurwerk van makkelijk en ecologisch verantwoord papier zou zijn gemaakt. Mét een ingebouwde verrassing: bloemenzaadjes die het voorjaar kleur geven. “We hebben het echt samen bedacht en tot nu toe gaat het heel goed”, zegt Nienke, kort nadat presentator Joris Putman zelf heeft kunnen zien en voelen hoe makkelijk het papier in een kom water oploste.

Slimme zonwering
De vier meiden werkten zondag op de Universiteit Twente met hulp van student/coach Wouter Vijselaar hun idee uit en presenteerden het aan een vakjury. Dat deden ook een team uit Groningen en het duo Sanne Dams en Danique Boerrigter van Scholengemeenschap Canisius uit Tubbergen. Zij hebben een idee voor zwart-witte zonwering die zowel warmte opvangt als licht buiten houdt.

Andere Twentse scholen (basis- en voortgezet onderwijs) waren afgelopen weken te gast op voorrondes en tv-opnamen van Greentech elders in het land. Wie er door gaat naar de landelijke finale? Dat blijft geheim tot de uitzending van eind december.

poll

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

Hulsbeek gaat papieren zakken uitdelen om zwerfafval tegen te gaan

  • Belachelijk, met hetzelfde gemak gooi je het in de prullenbak (27%)
  • Goed idee, dat zorgt ongetwijfeld voor minder zwerfafval (17%)
  • Laten ze boetes uitdelen in plaats van papieren zakken (56%)
475 stemmen