Volledig scherm
Foto ter illustratie: Zabuki Festival bij Saxion in 2011 © Lars Smook

Universiteit Twente laat kinderen snuffelen aan wetenschap

ENSCHEDE - Door ze te laten ruiken, zien, horen, proeven en voelen kinderen kennis laten maken met wetenschap en technologie. Dat is het idee achter de maandelijkse XperimenTA science café's, die Twente Academy Young vanaf september weer bij museum TwentseWelle organiseert.

Afhankelijk van de wetenschapper hebben de bijeenkomsten voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar een alfa-, gamma- of bètakarakter. De dienstdoende wetenschapper begint de middag met een lezing. Vervolgens gaan de jonge deelnemers aan de hand van spannende experimenten het thema vanuit verschillende invalshoeken zelf verder onderzoeken. Enthousiaste studenten begeleiden hen. 

Moderne vaardigheden
De bijeenkomsten moeten de "21e-eeuwse vaardigheden" van de kinderen stimuleren: vaardigheden die hen helpen goed mee te kunnen draaien in de moderne maatschappij. Daarbij valt te denken aan creativiteit, samenwerking, probleemoplossing en kritisch denken. 

Wetenschapsknoopmunt. 
De XperimenTA middagen, voorheen Zabuki, worden sinds 2012 georganiseerd door Twente Academy Young, het Pre-U Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente. Dat knooppunt heeft als doel kinderen van 4 t/m 14 jaar, en hun leerkrachten en ouders, enthousiast te maken voor wetenschap en technologie.

Kijk voor meer informatie op de website van Xperimenta. De organisatie is nog op zoek naar vrijwillige begeleiders, liefst (oud-)wetenschappers. Neem voor meer informatie contact op met Erik van der Velde
 

poll

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

Verdachte drugshandel Vak-P slaat ook toe tijdens Schoolfeest Goor

  • Je snapt niet dat zo iemand vrij mag rondlopen. (72%)
  • Tja, waar gefeest wordt zijn tegenwoordig altijd drugs te koop. (21%)
  • Loser. Hij had meer kunnen verdienen met anti-katerpillen. (7%)
494 stemmen